Noi contradicții între prefect și jandarmi referitoare la ordinul de intervenție împotriva manifestanților

Ora la care a fost dat ordinul de intervenție pentru dispersarea manifestanților creează probleme între prefectul Capitalei și reprezentanții Jandarmeriei. Inițial, reprezentanții Jandarmeriei au spus că ordinul a fost semnat la ora 32.11, ulterior, au spus că în jurul orei 20.00, iar astăzi prefectul contrazice ambele variante și susține că a semnat respectivul ordin „după 12 noaptea”.

”Violențele care necesitau restabilirea ordinii publice s-au întâmplat mult mai târziu, când s-a dat foc la fel de fel de elemente de mobilier urban Nu are importanță unde erau. Ordinul era de restabilirea ordinii publice. Nu putea să eliberăm un spațiu și pe străzi să se întâmple acte de vandalism sau de terorism. Cred că era după 12 noaptea (n. red. când a semnat ordinul) (…) Nu știu ce spune MAI și eu spun ce spun eu”, a declarat Speranța Cliseru.
Prefectul Capitalei a subliniat că nu a fost prezentă în centrul mobil de comandă ci s-a aflat  într-o clădire a Guvernului. „Eu m-am aflat într-o clădire care aparține de Guvern, dar nu în clădirea guvernului ci undeva în spatele pieței. Nu aveam niciun monitor(…) Eu nu am ce să-mi reproșez. Toate instituțiile statului au colaborat și s-a respect legea”, a mai spus Cliseru.

Jandarmii au primit ordin de la prefectul Capitalei să intervină în forță în Piața Victoriei la ora 23.11, au anunțat,pe 11 august, reprezentanții instituției, care au mai precizat că au fost deschise 8 dosare penale, până acum.

„S-a acționat în primă faze cu gaze, cu spray iritant, lacrimogen și ulterior s-au executat somațiile legale, respectiv cele trei semnale luminoase care anunțau intervenția în forță. Au fost date în conformitate cu normele, pentru atenționarea oamenilor. Conform prevederilor în vigoare, prefectul este cel care aprobă intervenția în forță a jandarmilor. Aseară, pe baza informațiilor existente și a comportamentului agresiv a unei părți din cei aflați în piață, Jandarmeria a primit aprobare să intervină în forță la ora 23.11. Este ordinul de intervenție semnat de prefectul Capitalei. Din acel moment, s-au luat măsuri gradual astfel încât să se evacueze zona”, a declarat, sâmbătă dimineață, Marius Militaru, șef Serviciu Comunicare Jandarmeria Română.
Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a sosit luni la Comisia de Apărare din Senat, unde trebuia să fie audiată în legătură cu evenimentele din 10 august din Piaţa Victoriei, însă şedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum. Senatorii PSD și ALDE au lipsit de la ședință.
Potrivit preşedintelui comisiei, senatorul PNL Marcel Vela, invitaţiile pentru prefectul Capitalei şi şeful dispozitivului de jandarmi, Laurenţiu Cazan, vor fi refăcute săptămâna viitoare.
Sursa foto: news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *