Noi dezvăluiri din rapoartele ambasadorului britanic la Washington: Retragerea SUA din Acordul nuclear cu Iranul, un „act de vandalism diplomatic

Preşedintele american Donald Trump a abandonat Acordul atomic cu Iranul pentru că tratatul a fost încheiat de predecesorul său la Casa Albă, Barack Obama, afirma ambasadorul britanic la Washington, Kim Darroch, într-un raport confidenţial, citat de publicaţia Mail on Sunday, relatează postul BBC.

„Administraţia este decisă asupra unui act de vandalism diplomatic, aparent din motive ideologice şi de personalitate – era acordul lui Obama”, scria ambasadorul Kim Darroch într-o depeşă diplomatică confidenţială din mai 2018.

Diplomatul britanic mai sublinia în raport că existau divergenţe între consilierii prezidenţiali americani şi critica Casa Albă pentru lipsa unei strategii pe termen lung privind măsurile de luat după retragerea din acordul internaţional cu Iranul.

Într-o serie de rapoarte confidenţiale despre situaţia politică din SUA, Kim Darroch, ambasadorul britanic de la Washington, a numit „ineptă” şi „disfuncţională” Administraţia Donald Trump, lucru care a atras furia liderului de la Casa Albă. Pe fondul polemicilor apărute după ce a numit „ineptă” Administraţia SUA, Darroch a demisionat.

Donald Trump a anunţat în luna mai 2018 decizia de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Donald Trump a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu Acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept „defectuos”, „decăzut şi putred”, o „ruşine” pentru el, în calitatea de „cetăţean american”. Liderul de la Casa Albă susţinea că Iranul încearcă să fabrice arme atomice, în pofida acordului.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană. Germania, Franţa Marea Britanie, Rusia şi China au indicat că doresc să menţină înţelegerea.

Poliţia l-a identificat pe presupusul autor al divulgării unor rapoarte diplomatice confidenţiale scrise de ambasadorul britanic la Washington

Persoana care a furnizat presei mai multe rapoarte confidenţiale scrise de ambasadorul britanic la Washington, incident care a provocat un scandal diplomatic între SUA şi Marea Britanie, a fost identificată, relatează publicaţia Sunday Times, informează agenţia de ştiri Reuters.

Potrivit publicaţiei, care citează surse guvernamentale anonime, un suspect a fost identificat. Mai mult, autorităţile au exclus varianta că documentele ar fi fost sustrase în urma unui atac cibernetic comis de un actor statal străin.

„Cred că ştiu cine a făcut dezvăluirile”, a indicat o sursă guvernamentală anonimă. „Era cineva cu acces la dosarele de arhivă. A intrat şi a luat o serie de materiale. A fost destul de primitiv”, a adăugat sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *