Noi lovituri în războiul comercial SUA-China. Beijingul vrea UE aliat

Războiul comercial americano-chinez crește în intensitate. Statele Unite vor aplica tarife vamale majorate asupra unor produse din China în valoare de 34 miliarde de dolari din 6 iulie, iar Beijingul a anunțat că va răspunde cu aceeași monedă în aceeași zi.

Datorită diferenței de fus orar de 12 ore între cele două țări, China va fi prima care va aplica aceste tarife majorate.

„Măsurile noastre sunt identice și identice înseamnă că dacă SUA vor începe la 6 iulie, vom răspunde și noi 6 iulie“, a declarat o sursă de la Beijing pentru Reuters. „Timpul de intrare în vigoare a tuturor acestor măsuri este miezul nopții“.

Pe de altă parte, China face demersuri pe lângă Uniunea Europeană pentru elaborarea unei declarații comune puternice împotriva politicii comerciale a președintelui american Donald Trump, cu ocazia summitului China-Europa care va avea loc între 16-17 iulie la Beijing.

Dar insistenţele chinezilor se lovesc de rezistenţa europenilor. La întâlnirile de la Bruxelles, Berlin și Beijing, vicepremierul chinez Liu He și consilierul de stat Wang Yi, șeful diplomației chineze, au propus o alianță între cele două blocuri economice majore și au oferit drept gest de bunăvoință o deschidere mai mare a pieţei chineze. Una din ideile promovate este o acţiune comună împotriva Statelor Unite, la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Dar UE a respins ideea, au declarat oficialii europeni pentru Reuters. Se aşteaptă ca la summit – la care vor participa preşedintele Chinei, Xi Jinping, premierul Li Keqiang şi oficiali europeni – să se adopte doar un comunicat despre angajamentul părţilor faţă de sistemul comercial multilateral şi să se facă promisiuni privind crearea unui grup de lucru pentru modernizarea OMC.

Într-un cadru privat, Liu He a afirmat, potrivit Reuters, că ţara sa este gata să stabilească pentru prima dată ce sectoare poate deschide pentru investiţiile europene. Presa chineză a promovat mesajul că Uniunea Europeană este de partea Chinei.

Într-un comentariu difuzat luni, agenţia oficială de presă Xinhua a argumentat că Europa şi China trebuie să reziste împreună protecţionismului comercial şi sunt parteneri naturali.

„China vrea ca Uniunea Europeană să fie alături de Beijing împotriva Washingtonului, să se alăture uneia din părţi. Nu vom face asta şi le-am spus-o“. Un alt diplomat a susţinut că UE consideră justificate aproape toate nemulţumirile americanilor faţă de China, însă nu şi modul în care au abordat problema Statele Unite.

Potrivit Reuters, poziţia Bruxellesului nu este împotriva Statelor Unite, în ciuda tarifelor impuse de preşedintele Trump asupra importurilor de oţel şi aluminiu din Europa şi a ameninţărilor la adresa industriei auto europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.