Noi modificări legislative PENSII SPECIALE pentru aleșii locali

Potrivit unui articol adoptat ieri în Comisia specială pentru elaborarea Codului administrativ, aleşii locali vor primi indemnizaţii speciale la încetarea mandatului, din bugetul de stat.

 „Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare„, se arată în articolul 248 al(1) din proiectul Codului administrativ.

Nu vor beneficia de indemnizaţii speciale primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea de infracţiuni.

O altă prevedere din articolul adoptat prevede: „Indemnizaţia pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0.40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată”, potrivit art.248, al3.

Articolul a fost adoptat cu majoritate de voturi, singurul vot împotrivă fiind dat de deputatul USR Florina Presadă. De asemenea au existat şi trei abţineri.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, viceprim-ministrul Paul Stănescu, a declarat, miercuri, la Constanţa, că dacă ar fi ieşit la pensie după mandatele de preşedinte al CJ Olt, ar fi luat 1.580 lei lunar, astfel că susţine asigurarea unor pensii decente pentru aleşii locali.

Vicepremierul Paul Stănescu a declarant că trebuie găsită o soluţie în cazul pensiilor pe care le primesc primarii, pentru că acum acestea sunt prea mici.

El susţine că sunt multe categorii de pensionari „defavorizate” şi că atât primarii, cât şi preşedinţii de consilii judeţene ar trebui să aibă pensii „decente”. Stănescu a fost preşedintele CJ Olt timp de două mandate, între 2008 şi 2016, şi dacă ar fi ieşit la pensie ar fi câştigat 1.580 de lei lunar.

 

Sursa foto: hyperflash.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *