Noi proteste ale Federației SANITAS care se vor finaliza cu greva generală

Federația SANITAS se dovedește consecventă cu privire la seria de proteste anunțate, pe fondul nemulțumirii angajaților din sistemul sanitar, generate de prevederile legii salarizării unitare.

Prima acțiune din seria protestelor anunțate de SANITAS a avut loc ieri, la ora 11.00, la sediul Ministerului Finanțelor Publice şi a durat aproximativ o oră şi jumătate iar următoarele acţiuni de protest sunt programate pentru 22, 27 şi 29 martie, când vor fi pichetate sediile ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor.

Reprezentanţii SANITAS au anunţat că în jurul datei de 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.

În principal, sindicaliştii cer acordarea creşterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, renunţarea la plafonarea sporurilor la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite, adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10, negocierea şi încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate ”Sănătate” şi ”Asistenţă socială” şi recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contribuţiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.

 Deși ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat că se vor face noi analize, în urma cărora se va reașeza Regulamentul de sporuri pe categorii de personal, comisia pentru medici din cadrul Federației SANITAS din România a analizat conținutul mult-discutatei Anexe 10 la Regulamentul pentru sporuri și a declarat că insistența cu care reprezentanții puterii au grijă să anunțe creșteri salariale nemaivăzute pentru medici și asistenți medicali nu face decât să ridice opinia publică împotriva tuturor angajaților din sănătate și asistență socială și să creeze rupturi între diferitele categorii sociale. La limită, putem să înțelegem că este vorba de o campanie de promovare a acțiunilor politice guvernamentale, dar aceasta ar trebui să nu depășească, totuși, granițele realității.

Pe fond, afirmă reprezentanții SANITAS, deși luna martie 2018 va aduce creșteri pentru personalul medical, noile salarii NETE ale medicilor nu vor atinge niciodată procentele menționate de guvernanți, de 170%!  În același timp, consideră sindicaliștii,  Anexa 10, aplicată în forma făcută publică pe site-ul Ministerului Sănătății, va alimenta multe inechități și discuții contradictorii între categoriile profesionale din Sănătate – asistenți medicali, biologi, farmaciști, infirmiere, personal TESA etc.

În acest context, Federația SANITAS își asumă public cinci obiective majore:

  1. Acordarea creșterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru TOT personalul din sănătate și asistență socială.
  2. Renunțarea la plafonarea sporurilor, la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite.
  3. Adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10.
  4. Negocierea și încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate ”Sănătate” și ”Asistență socială”.
  5. Recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.

Nesoluționarea revendicărilor sindicale va determina angajații din sistemul sanitar să continue seria de proteste anunțate și să declanșeze greva generală după parcurgerea etapelor menționate.

Sursa foto: www.federatiasanitas.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *