Noi proteste ale Federației SANITAS la Ministerul Sănătății

Conform calendarului de proteste comunicat de Federaţia SANITAS, azi, 27.03.2018, angajații din sistemul public de sănătate vor picheta Ministerul Sănătăţii, în intervalul 11:00 – 13:00, urmând ca acțiunea să fie continuată joi, 29 martie, la Ministerul Muncii.

În urma presiunilor exercitate de Federația SANITAS, Ministerul Sănătăţii a revenit asupra Regulamentului de sporuri, astfel încât, potrivit art. 19, care prevedea că în cursul anului 2018 sporurile se acordă cu respectarea cuantumurilor stabilite pe funcții, grade și trepte profesionale, a fost amendat cu anexa 10, care permite o aplicare mai echitabilă a sporurilor.

Principala nemulțumire a  Regulamentului de sporuri, implementat prin art. 19, a fost aceea că limita acordarea propriu-zisă a procentelor stabilite de legea salarizării unitare și proroga pentru anumite categorii de angajați acordarea anumitor sporuri.

Din declaraţiile Ministrului Sănătăţii, prin anexa 10, apărută ca răspuns la nemulțumirile angajaților sin sistemul public de sănătate, s-au avut în vedere următoarele principii:

  1. Menţinerea cuantumului sporurilor aflate în plată la acest moment pentru categoriile profesionale care nu beneficiază de majorări salariale pe parcursul anului 2018 (farmacişti, biologi, chimişti, psihologi, infirmiere brancardieri, personal TESA, etc).
  2. Cuantumurile sporurilor prevăzute pentru categoriile profesionale care beneficiază de creşterea salariilor de bază începând cu 1 martie 2018 (medici şi asistenţi medicali) nu se stabilesc prin aplicarea procentelor prevăzute în anexele 1 – 8 la salariul de bază actual. Această abordare încetineşte ritmul de creştere aşteptat, însă asigură totuşi o creştere a venitului realizat raportat la luna anterioară.
  3. Locurile de muncă care nu au beneficiat de sporuri potrivit vechiului regulament, dar sunt introduse în anexele 1 – 8,  vor putea primi sporuri de la 1 martie 2018, potrivit Anexei 10.

Conform declarațiilor vicepreședintelui Federației SANITAS, Iulian Pope, nici anexa 10 nu mulțumește angajații sistemului sanitar, sens în care acesta a afirmat că trebuie găsie soluții împreună cu Ministerul de Finanţe, astfel încât respectiva anexă să nu producă efecte pentru anul acesta sau să fie îmbunătăţită.

“Anexa 10 împarte sărăcia în sistemul sanitar, e formulată pe principiul ‘cine primeşte mărirea de salariu îi scade sporul, cine nu primeşte mărirea de salariu îi păstrează sporul’. Aceasta este marea filosofie a Anexei 10″, a afirmat vicepreşedintele SANITAS, Iulian Pope, la ieşirea de la discuţiile avute cu reprezentanții Ministerului Finanţelor.
În urma discuțiilor avute cu reprezentanții guvernului, sindicaliștii nu renunță la mișcările de protest anunțate, preconizîndu-se chiar declanșarea grevei generale dacă nu vor fi respectate revendicările angajaților.

Sursa foto: www.dcnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *