UPDATE Noi proteste ale ”vestelor galbene” în Franța. Organizatorii recurg la noi strategii

”Vestele galbene” – în rândul cărora există disensiuni cu privire la oportunitatea de a prezenta o listă de candidaţi în alegerile europene – s-au mobilizat din nou, sâmbătă, la zece zile după deschiderea marii dezbateri naţionale menită să soluţioneze această criză socială fără precedent, relatează AFP. Aproximativ 69.000 de ”veste galbene” au manifestat sâmbătă în Franţa în ”actul 11”, dintre care 4.000 la Paris, a anunţat Ministerul francez de Interne, relatează AFP.

Potrivit datelor comunicate de minister, este vorba despre o mobilizare mai slabă decât sâmbăta trecută, când în întreaga ţară au manifestat 84.000 de persoane. Prefectura parisului a anunţat sâmbărtă după-amiaza 42 de reţineri, în urma unor violenţe, atât la Paris, cât şi în alte oraşe.

Ministerul a anunţat că IGPN a fost sesizat să stabilească circumstanţele în care un aproiat al lui Éric Drouet, Jérôme Rodrigues, a fost rănit la ochi. Rodrigues a fost rănit sâmbătă, în Piaţa Bastilia, în timp ce filma pe facebook ciocniri în timpul manifestaţiei.

În centrul capitalei franceze au izbucnit incidente în Piaţa Bastiliei, un loc simbolic de adunare a mai multor coloane de ”veste galbene”.Forţele de ordine au făcut uz de gaz lacrimogen şi de un tun cu apă pentru a-i respinge pe manifestanţii care aruncau cu proiectile.

Potrivit cifrelor prefecturii, 22 de persoane au fost interpelate la Paris. Cu cea de-a unsprezecea zi de manifestaţii împotriva politicii sociale şi fiscale a guvernului, ”vestele galbene” speră să rămână vizibile şi auzibile în stradă.

Cu 84.000 de manifestanţi înregistraţi de către autorităţi în ultimele două sâmbete, contestaţia pare să-şi recapete un al doilea suflu, după ”armistiţiul” de Crăciun şi Anul Nou.

Pentru a menţine flacăra aprinsă, acest ”act 11” al ”vestelor galbene” mizează pe noi strategii.

La Paris, manifestanţii participă la patru defilări declarate la prefectură, dintre care trei către Bastille, de pe Champs-Élysées, pe traseul Place de la Nation şi Primăria Ivry-sur-Seine (Val-de-Marne).

Sâmbătă dimineaţa, aproximativ 150 de ”veste galbene” s-au adunat pe Champs-Élysées.

Un electrician de la Paris, Bechir Mahroug, în vârstă de 42 de ani, a revenit a 11-a oară la rând, pentru că ”nu s-a mişcat nimic”. ”Vrem o creştere a Smic şi nu ne vom opri până nu o vom obţine”, dă el asigurări. El spune că trăieşte ”bine”, dar ”manifestează pentru pensionari, profesori…”. ”Vom reveni în fiecare weekend”, pentru că listele pentru europene sunt o ”diversiune” în opinia sa.

În contextul în care mai multe sondaje de opinie îl creditează pe Emmanuel Macron cu o creştere a popularităţii, rândurile ”vestelor galbene” sunt gajate de noi certuri interne, după ruptura între cele doup figuri ale mişcării – Éric Drouet şi Priscillia Ludosky.

Astfel, anunţarea miercuri de către ”vestele galbene” Ingrid Levavasseur şi Hayk Shahinyan a unei liste ”Adunarea iniţiativei cetăţeneşti” (RIC) în alegerile europene din mai a semănat disensiuni.

Pe Champs-Élysées, un pensionar, Marc, în vârstă de 64 de ani, care lucra în climatizare, a participat la primele nouă sâmbete de mobilizare, însă nu şi la cea de săptămâna trecută. El a venit de la Garges-lès-Gonesse (Val-d’Oise) sâmbătă, pentru că politizarea mişcării îl sperie. ”Ne dispersăm, ar fi trebuit să rămânem grupaţi”. ”Dar, din moment ce venim aici şi îi speriem la rândul nostru, va merge”, dă el asigurări.

”Vestele galbene” sunt chemate apoi să participe de la ora locală 17.00 (18.00, ora României) la ora locală 22.00 (22.00, ora României) la o ”noapte galbenă”, declarată, în Place de la République, unde s-au desfăşurat adunări cetăţeneşti în cadrul Nuit debout, în 2016.

”Trebuie ca manifestaţiile să fie declarate în continuare, pentru persoanele fragile care au nevoie să fie în securitate şi să aibă altceva alături”, a declarat Éric Drouet, care a răspândit această idee.

Mai multe marşuri nocturne – între care unul la Dunkerque (Nord) vineri – sunt prevăzute în provincie, la Montpellier sau Oloron-Sainte-Marie (Pyrénées-Atlantiques). Ambişioase proiecte de lanţuri umane au ”înflorit” de asemenea pe Facebook.

Colectivul „La France en colère” al lui Priscillia Ludosky organizează, de asemenea, un ”marş solidar cu vestele galbene din Teritoriile îndepărtate” sâmbătă după-amiaza, de la Ministerul Teritoriilor de peste Mări la sediul la Paris al Facebook.

După ”actul 11”, ”fularele roşii” vor defila duminică la Paris, într-un ”marş republican al libertăţii”, pentru a face auzită ”majoritatea tăcută” şi a apăra ”democraţia şi instituţiile”.

Ultrastânga a lansat un apel în vederea reeditării unui „black bloc” şi unui ”cortegiu de frunte”, punctul de întâlnire al activiştilor anticapitalişti, antifascişti, autonomi şi anarhişti, în manifestaţii contra Legii muncii.

La Bordeaux şi Toulouse, locuri puternice ale mobilizării, autorităţile se tem de degenerări în urma spectaculoaselor violenţe din ultimele săptămâni.

Pentru prima oară, sâmbătă, forţele de ordine dotate cu un controversat lansator de bile de apărare (LBD) vor fi echipate cu camere pietonale, a decis ministrul de Interne Christophe Castaner, promiţând mai multă ”transparenţă” în folosirea acestei arme neletale acuzată de schilodirea mai multor manifestanţi.

Tribunalul administrativ din Paris, sesizat de CGT şi Liga Drepturilor Omului (LDH), a invocat vineri această experimetare, pentru a refuza să suspenda utilizarea LBD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *