Noi tensiuni în a doua zi a summit-ului NATO. Aliații continuă certurile pe banii pentru apărare

Preşedintele american Donald Trump și-a anulat joi întâlnirile bilaterale, între care și cea cu șeful statului român, şi-a reluat criticile la adresa Germaniei şi apelul la dublarea cheltuielilor pentru apărare ale ţărilor membre ale NATO, în a doua zi a summitului de la Bruxelles al Alianţei Nord-Atlantice, notează AFP.

Aliații s-au întrunit într-o sesiune cu ușile închise în timpul căreia Trump a lansat un nou atac împotriva aliaților din NATO, acuzând cheltuielile insuficiente pentru apărare și practicile comerciale europene. Agenția DPA și cea belgiană Belga au transmis că Donald Trump a amenințat cu ieșirea din NATO dacă Aliații nu fac eforturi imediate pentru majorarea cheltuielilor militare. Reuters a neagat informația, scriind că Trump le-a cerut aliaților „să atingă obiectivul de alocare a 2% din PIB pentru apărare pe termen scurt”.

„Trump nu a amenințat cu retragerea din NATO, în ciuda tonului aspru pe care l-a folosit“, precizează Reuters, care citează două surse din Alianță.

„Germania a început să-i plătească Rusiei, ţară de care vrea să fie protejată, miliarde de dolari pentru necesarul său de energie provenind dintr-un nou gazoduct ce are ca sursă Rusia. Este inacceptabil!“’, a scris pe Twitter, joi dimineaţă, liderul de la Casa Albă.

Această nouă critică, similară celei din ajun, survine după o întâlnire avută miercuri, în marja summitului NATO, cu cancelarul german Angela Merkel, cu care Trump a afirmat că se află în „foarte bune relaţii“.

„Toate ţările NATO trebuie să-şi respecte angajamentul privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare, iar această proporţie trebuie să ajungă în final la 4%“’, a scris Donald Trump într-un alt tweet.

„Cererea lui Trump nu este serioasă şi nu se înscrie în politica oficială a SUA; ea erodează sensul declaraţiei comune a NATO şi subliniază că nicio creştere a cheltuielilor nu este susceptibilă a-l mulţumi pe Trump“”, este de părere Erik Brattberg, director al programului Europa desfăşurat de Fundaţia Carnegie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *