Noi tensiuni în a doua zi a summit-ului NATO. Aliații continuă certurile pe banii pentru apărare

Preşedintele american Donald Trump și-a anulat joi întâlnirile bilaterale, între care și cea cu șeful statului român, şi-a reluat criticile la adresa Germaniei şi apelul la dublarea cheltuielilor pentru apărare ale ţărilor membre ale NATO, în a doua zi a summitului de la Bruxelles al Alianţei Nord-Atlantice, notează AFP.

Aliații s-au întrunit într-o sesiune cu ușile închise în timpul căreia Trump a lansat un nou atac împotriva aliaților din NATO, acuzând cheltuielile insuficiente pentru apărare și practicile comerciale europene. Agenția DPA și cea belgiană Belga au transmis că Donald Trump a amenințat cu ieșirea din NATO dacă Aliații nu fac eforturi imediate pentru majorarea cheltuielilor militare. Reuters a neagat informația, scriind că Trump le-a cerut aliaților „să atingă obiectivul de alocare a 2% din PIB pentru apărare pe termen scurt”.

„Trump nu a amenințat cu retragerea din NATO, în ciuda tonului aspru pe care l-a folosit“, precizează Reuters, care citează două surse din Alianță.

„Germania a început să-i plătească Rusiei, ţară de care vrea să fie protejată, miliarde de dolari pentru necesarul său de energie provenind dintr-un nou gazoduct ce are ca sursă Rusia. Este inacceptabil!“’, a scris pe Twitter, joi dimineaţă, liderul de la Casa Albă.

Această nouă critică, similară celei din ajun, survine după o întâlnire avută miercuri, în marja summitului NATO, cu cancelarul german Angela Merkel, cu care Trump a afirmat că se află în „foarte bune relaţii“.

„Toate ţările NATO trebuie să-şi respecte angajamentul privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare, iar această proporţie trebuie să ajungă în final la 4%“’, a scris Donald Trump într-un alt tweet.

„Cererea lui Trump nu este serioasă şi nu se înscrie în politica oficială a SUA; ea erodează sensul declaraţiei comune a NATO şi subliniază că nicio creştere a cheltuielilor nu este susceptibilă a-l mulţumi pe Trump“”, este de părere Erik Brattberg, director al programului Europa desfăşurat de Fundaţia Carnegie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.