Norica Nicolai i-a scris lui Timmermans: “ Vreți să distrugeți ce a rămas din acest proiect atât de generos cum este Uniunea Europeană. Nu îl îngropați!”

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai i-a scris lui Frans Timmermans, întrebându-l pe oficial în ce calitate amenință România cu activarea articolului 7, de candidat la șefia Comisiei Europeană sau de comisar european?

„Cine amenință România cu activarea articolului 7? Cu această întrebare am să deschid scrisoarea mea. În primul rând, deși regulile de integritate ale comisarilor europeni au fost modificate recent pentru ca funcția dumneavoastră și a colegilor dumneavoastră din Comisie să puteți candida, un gest discutabil de altfel, aș dori, în urma lungii scrisori trimise mass-mediei și instituțiilor românești, să aflu răspunsul întrebării pe care am adresat-o mai sus cu mențiunea calității din care îmi veți răspunde: candidatul Frans Timmermans sau comisarul Frans Timmermans”, a scris Norica Nicolai, în scrisoarea postată pe Facebook.

În aceeași scrisoare, ea reamintește și de Ghidul privind standardele etice pentru participarea membrilor CE la campania electorală.

„De altfel, cred că este absolut necesar să clarificați acest aspect, întrucât în Ghidul privind standardele etice pentru participarea membrilor Comisiei Europene la campania electorală, adoptat de instituția dumneavoastră în 6 februarie 2019, comisarii europeni candidați la alegeri au o serie de obligații de distanțare a discursului electoral de cel al instituției, dar și de evitare a utilizării resurselor Comisiei în propriul interes electoral. Dacă ar exista un stat de drept al Comisiei Europene, dumneavoastră în acest moment v-ați afla într-o zonă gri, dar din păcate nu ați prevăzut o ”soluție nucleară” pentru acest gen de situații.În al doilea rând, gestul dumneavoastră imatur mi-a amintit de altfel de un alt gest făcut în campania electorală de un alt politician disperat după voturi, David Cameron, al cărui referendum populist și iresponsabil a dus propria țară și întreaga Uniune Europeană într-un blocaj din care nu reușim să ieșim de mai mulți ani. Chiar nu ați tras nici o învățătură din asta?”, a mai scris Nicolai.

Aceasta îi mai transmite lui Frans Timmermans să înceteze să distrugă proiectul european prin jocuri politicianiste cu statele membre ale UE și să termine cu atitudinea de superioritate și autosuficiență.

„Ca să închei, pentru că știu că sunteți ocupat să câștigați notorietate pentru dumneavoastră și partidul dumneavoastră, deci nu aveți timp să înțelegeți situația din România (nu ați avut timp de fapt niciodată, de ce ați avea acum), vreau doar să vă puneți o întrebare când vă uitați în oglindă: când veți înceta să vă mai jucați politicianist cu statele membre fără pic de responsabilitate, când veți înceta atitudinea de superioritate, autosuficiență specifice persoanelor urcate pe un piedestal? Când veți încerca să înțelegeți că Uniunea Europeană este ”unitate în diversitate”, este o Uniune a cetățenilor, nu a familiilor politice, nu a dublului standard, nu a statelor dezvoltate împotriva statelor mai puțin dezvoltate? Încetați acest comportament înainte să distrugeți ce a rămas din acest proiect atât de generos cum este Uniunea Europeană. Nu îl îngropați!”, a conchis Norica Nicolai.

Scrisoarea europarlamentarului ALDE vine ca reacție la scrisoarea adresată autorităților române, în care Timmermans avertizează cu un mecanism mai dur decât Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), dacă modificările aduse codurilor penale intră in vigoare. Respectiv, Timmermans avertizează că, la nivel de Comisie Europeană, se va decide declanșarea  „Rule of law Framework”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *