Norvegia reclamă din nou bruierea semnalelor GPS de către Rusia

Serviciile norvegiene de informaţii externe s-au alarmat din nou luni în legătură cu bruierea semnalelor GPS din Marele Nord, operaţiuni imputate Rusiei şi considerate „inacceptabile“ de către Oslo, relatează AFP.

În raportul lor anual de evaluare a riscurilor, serviciile subliniază incidentele repetate începând din 2017, în cursul cărora semnalele GPS sunt scoase din funcţiune, de pe teritoriul rus potrivit lor, în regiunile de la frontiera cu Rusia.

Aceste episoade coincid cu desfăşurarea de exerciţii militare pe teritoriul norvegian, precum manevrele NATO Trident Juncture din toamna trecută sau, mai recent, la jumătatea lui ianuarie la desfăşurarea de elicoptere de atac britanice venite să se antreneze în Arctica.

„Aceasta nu reprezintă doar o nouă provocare pentru activităţile de antrenament norvegiene şi aliate”, a estimat şeful serviciilor de informaţii, Morten Haga Lunde, prezentând raportul. „Bruiajul este şi o ameninţare, printre altele, împotriva traficului aerian civil şi a operaţiunilor de poliţie şi sanitare pe timp de pace“, a mai spus el.

Norvegia a adus subiectul la cunoştinţa autorităţilor ruse de mai multe ori şi cooperează cu alte ţări nordice pentru a strânge cât mai multe informaţii pe această temă“, a indicat ministrul apărării, Frank Bakke-Jensen.

„Este important (…) să spunem în mod clar că este inacceptabil“, a declarat el la canalul TV2 Nyhetskanalen.

În noiembrie, Finlanda vecină l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Helsinki pentru a răspunde acuzaţiilor de bruiere a semnalelor sistemului de geolocalizare, care a afectat de asemenea nordul teritoriului său în timpul exerciţiului Trident Juncture.

Moscova a respins la rândul său acuzaţiile, considerându-le neîntemeiate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *