Nou regulament de interventie pentru reabilitarea fatadelor din Bucuresti

 

Consilierii Generali au votat in sedinta de astazi, un proiect propuns de Primarul General, Gabriela Firea, care vizeaza „aprobarea Regulamentului de Intervenție cu privire la reabilitarea fațadelor pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor în Municipiul București”

Primarul General, Gabriela Firea: „Un alt proiect propus astăzi are în vedere reducerea starii de degradare a multor clădiri din București. În orice țară civilizată, în țările pe care le vizităm și le admirăm, proprietatea naște drepturi, dar și obligații. Lăsând la o parte calitatea arhitecturală a orașului, faptul că ne dorim un mediu urban coerent și armonios din punct de vedere vizual, problematica fațadelor este una care ține de sănătatea, viața, integritatea fizică și siguranța locuitorilor și trecătorilor. Avem deja câteva cazuri extrem de mediatizate și dorim ca ele să nu se mai repete. Primii care trebuie să înțeleagă responsabilitatea pe care o poartă față de concetățenii lor sunt proprietarii – este natural să întrețină bunul pe care îl dețin așa încât să nu dăuneze altcuiva. Avem o legislație cuprinzătoare în domeniu, încă din anul 2011 avem Legea calității arhitecturale – ambientale a clădirilor, care a suferit unele modificări în timp, ultimele din anul 2016. Regulamentul propus astăzi nu este o noutate, acum preluăm unele amendamente formulate de Direcția pentru Cultură a Municipiului București”.

Primarul General a explicat ca proprietarul are obligația de reabilitare a bunului sau, acesta trebuie să realizeze aceste lucrări din proprie inițiativă, atunci când nivelul de degradare a clădirii o impune. Obligația Primăriei este de a monitoriza acest tip de lucrări, de a-i notifica pe cei care întârzie să-și îndeplinească obligația de proprietar, inclusiv de a stabili zonele prioritare de intervenție, în cadrul unor programe anuale.

În București, zonele prioritare de intervenție au fost stabilite încă din anul 2000: bulevardele Brătianu, Regina Elisabeta, Mihail Kogălniceanu, Lascăr Catargiu, Carol I și Calea Victoriei.

Lucrările de reabilitare se fac pe cheltuiala proprie a deținătorilor, însă există o serie de facilități prevăzute în Regulament:

Pentru zonele declarate prioritare, cheltuielile pot fi preluate de primării fie ca măsură socială, pentru proprietarii cu venituri nete lunare pe membru de familie sub câștigul salarial mediu net pe economie, fie sub formă de co-finanțare, pentru clădirile monument-istoric. Cazurile sunt detaliate în regulament.

Alte facilități: nu se achită cota de 0,7% și 0,1% către ISC, cota de 0,5% către Casa Socială a Constructorului, certificatul de urbanism și autorizația de contruire se acordă în regim de urgență, avizul tehnic prealabil al arhitectului șef se emite cu titlu gratuit.

Proprietarul va executa lucrările de intervenție în termen de 12 luni de la primirea notificării în acest sens, cu posibilitatea de prelungire cu încă 6 până la 12 luni, în anumite condiții prevăzute în Regulament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *