Noua eră imperială din Japonia va purta numele Reiwa. Care este semnificația

În Japonia, s-a anunțat în această dimineață că noua eră imperială, care va începe pe 1 mai când prințul coroanei Naruhito devine împărat, se va numi Reiwa.

Numele erei imperiale a regimului împăratului Naruhito, după abdicarea peste o lună a tatălui său Akihito, se pronunţă ”Reiwa”, iar cele două ideograme pot însemna ”agreabil” sau ”ordine” şi ”armonie” sau ”pace”, relatează AFP.

”Acest lucru înseamnă naşterea unei civilizaţii în care domneşte o armonie între fiinţe”, a precizat într-o conferinţă de presă premierul Shinzo Abe. Ortografia în alfabetul roman rămâne de conformat.

”Promăvara vine după iarna grea, acest nume vrea să marcheze începutul unei perioade pline de speranţă”, a adăugat el.

Termenul provine dintr-un scurt poem japonez „waka” ce trimite la nutură, extras din cea mai veche culegere de poeme japoneze, intitualtă Manyoshu.

”Este pentru prima oară când este vorba despre un termen provenind din texte japoneze” şi nu chineze, a precizat şeful Guvernului, catalogat adesea drept naţionalist, declarându-se ”mândru de lunga isotie a Japoniei”.

Numele acestei ere – a cărui dezvăluire este în sine un eveniment istoric pentru japonezi – este rezultatul unei reflecţii, timp de mai multe luni, a unor experţi, personalităţi de diverse origini şi lideri politici.

”Este un nume magnific”, a comentat înfaţa camerelor de luat imagini ale postului public NHK laureatul Premiului Nobel pentru Medicină Shinya Yamanaka, care a făcut parte dintre cei nouă membri ai acestui comitet de personalităţi.

Fiecare împărat japonez, sau ”gengo”, primește un nume care este folosit complementar calendarului vestic pentru a marca trecerea timpului. Numele unei ere dă tonul evenimentelor din deceniile viitoare și este semnificativ pentru viețile cotidiene ale japonezilor.

Acest nume apare pe monede, în ziare, pe permisele de conducere și pe actele oficiale.

Împăratul Japoniei, Akihito, a decis să abdice din funcție din cauza vârstei înaintate. Acesta are 85 de ani. Tronul va fi moștenit de fiul acestuia, prințul coroanei, Naruhito.

Japonezii au adoptat și calendarul occidental, cele două sisteme fiind folosite concomitent. Naruhito va accede la tron după retragerea tatălui său, împăratul Akihito. Acesta abdică pe 30 aprilie, încheind era Heisei, care a început în 1989.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *