Noul preşedinte al Slovaciei cere grupului de la Vişegrad să apere valorile statului de drept

Noul preşedinte al Slovaciei a cerut joi statelor membre ale grupului de la Vişegrad să apere valorile statului de drept pentru a evita să fie văzute precum ”cele care slăbesc Uniunea Europeană”, semnalând o posibilă fisură în interiorul unui grup care adesea acţionează împreună, potrivit Reuters.

După o întâlnire cu preşedintele Ungariei Janos Ader, preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a declarat că în cadrul grupului de la Vişegrad, format din Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia, cooperarea ar trebui să se bazeze pe valori comune.

Fără a da nume, Captova, care a peluat funcţia luna trecută, s-a referit la Ungaria şi Polonia, două state care se află în conflict cu UE în ceea ce priveşte statul de drept.

”Cooperarea noastră ar trebui să reprezinte, de asemenea, valori precum statul de drept, democraţia şi libertatea şi alte valori fundamentale ale cooperării care sunt stipulate în tratatul de constituire al V4”, a declarat Captova în timpul unei conferinţe de presă.

Premierul ungar Viktor Orban şi partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia au înăsprit controlul asupra instanţelor şi judecătorilor, presei şi mediului academic, precum şi asupra organizaţiilor non-guvernamentale. Aceste lucruri au dus la conflict cu Bruxellesul şi a alarmat organizaţiile pentru drepturile omului îngrijorate că încalcă principiile democratice, dar au rămas populari în rândul cetăţenilor mulţumită poziţiei lor împotriva imigranţilor.

Captova a declarat joi că ”este convinsă că democraţia liberală care garantează drepturi egale tuturor este cel mai efectiv instrument pentru protecţia minorităţilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *