Noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, îi dă bătăi de cap lui Vladimir Putin

Preşedintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook, că după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi agresiunea din Donbas, unde trupele guvernamentale ucrainene luptă cu rebelii separatişti sprijiniţi de Moscova, nimic în afară graniţa comună nu mai leagă Ucraina de Rusia.

„Am reflectat îndelung despre „cât de multe lucruri au în comun” Ucraina şi Rusia (aşa cum îi place Kremlinului să susţină). În realitate, după anexarea Crimeii şi agresiunea din Donbas, din „ceea ce avem comun” a rămas un singur lucru – graniţa de stat: 2295 de kilometri şi 400 de metri’, afirmă Zelenski, cerând Rusiei să permită Ucrainei să preia controlul complet asupra frontierei comune de partea ucraineană în estul ţării. ‘Abia după aceasta vom putea continua căutarea elementelor „comune”‘ între cele două state, adaugă el.

În acelaşi timp, preşedintele ales al Ucrainei a declarat că ultimele decizii ale Moscovei cu privire la Ucraina, între care simplificarea acordării cetăţeniei ruse ucrainenilor din regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de rebelii separatişti proruşi – nu contribuie la reglementarea relaţiilor dintre Ucraina şi Federaţia Rusă.

‘Interdicţia privind exportul de produse petroliere, deschiderea punctelor de eliberare a paşapoartelor ruseşti pentru locuitorii din teritoriile ocupate (din estul ţării), deţinerea prizonierilor ucraineni nu facilitează deloc reglementarea relaţiilor între ţările noastre. Şi astfel de relaţii nu pot fi numite „frăţeşti”‘, subliniază Zelenski în mesajul său.

Recent, postul de televiziune rusesc NTV a anunţat că va difuza emisiunea „Magia”, moderată de Volodimir Zelenski şi actriţa rusă de comedie Tatiana Lazareva, un show stand up datând din 2011, pe care postul de televiziune amintit îl prezintă telespectatorilor ruşi drept o”premieră”.

Anali;tii spun că victoria lui Zelenski îl plasează pe Putin într-o situaţie aparte. El nu poate accepta un politician care a cerut în mod deschis îndepărtarea preşedintelui rus de la putere, în timpul serialului său. Dar este şi conştient de faptul că actorul de comedie reprezintă o ocazie unică pentru a reseta relaţiile dintre cele două state, după animozitatea din ultimii cinci ani. Aşa că i-a lăsat prim-ministrului Dmitri Medvedev rolul de a-l felicita pe noul preşedinte ales al Ucrainei şi de a-şi exprima speranţele pentru relaţii mai bune. Între timp, Putin face ceea ce ştie mai bine: se comportă dur şi-l împinge pe oponentul său într-un colţ.

Un video cu Zelenski care îngenunchează în timpul dezbaterii sale cu Poroşenko, pentru a cere iertare celor care au pierdut ruse în conflictul din estul Ucrainei a devenit viral la televiziunea rusă-un efort de a-i contura actorului o imagine de om slab şi lipsit de experienţă. Între timp, Putin a pus gaz pe foc săptămâna trecută, semnând un decret pentru acordarea de paşapoarte ruse ucrainenilor din regiunile separatiste ale ţării. Această mişcare a fost intens criticată. Kurt Volker, reprezentantul special al SUA în Ucraina a declarat că decizia este „extrem de provocatoare“.

Pericolul real pe care Putin îl are de înfruntat este legat de ceea ce urmează. Zelenski a tras prima salvă în noaptea alegerilor printr-un apel la toate ţările foste sovietice: „Uitaţi-vă la noi-totul este posibil“. Victoria sa răsunătoare i-a derutat pe ruşi, care sunt obişnuiţi ca alegerile să fie decise în avans. Îi face să se întrebe dacă Putin ar putea fi la fel de uşor înlăturat în alegeri libere, scrie Politico.com.

Talentul în comunicare a lui Zelenski şi conexiunea sa naturală cu poporul rus îl face periculos pentru Putin. Ultimul lucru pe care l-ar dori preşedintele rus ar fi mai multe discuţii despre o revoluţie democratică. Este de aşeptat ca Kremlinul să continue să joace dur şi murdar până când Putin se va gândi exact care va fi următoarea sa mişcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *