Noul preşedinte interimar al Kazahstanului propune ca numele capitalei Astana să fie schimbat în Nursultan

Noul preşedinte interimar al Kazahstanului, învestit miercuri, la o zi după demisia-surpriză a lui Nursultan Nazarbaiev, a propus imediat schimbarea numelui capitalei cu cel al prenumelui celui care a condus timp de aproape 30 de ani această ţară din Asia Centrală, relatează AFP.

Nursultan Nazarbaiev, singurul lider pe l-a cunoscut Kazahstanul independent, a creat o surpriză, anunţându-şi marţi demisia la televiziune. El îşi păstrează, însă, funcţii importante care ar trebui să-i asigure un rol important în politica ţării.

Un semn al influenţei pe care şi-o păstrează acest autocrat, în vârstă de 78 de ani, este faptul că fiica sa, Dariga Nazarbaieva, în vârstă de 55 de ani a fost numită miercuri preşedintă a Senatului.

Ea îi succedă astfel lui Kasîm-Jomart Tokaiev, în vârstă de 65 de ani, care a fost învestit miercuri preşedinte interimar, într-o ceremonie, cu mare pompă, în Parlament.

În primul său anunţ, cel care urmează să ocupe acest post până la viitoarele alegeri prezidenţiale, în aprilie 2020, a propus ca numele capitalei, Astana, să fie schimbat în ”Nursultan”.

Astana, un oraş cu aproximativ 800.000 de locuitori, cu zgârie-nori futurişti, a ieşit din stepele Kazahstanului prin voinţa lui Nursultan Nazarbaiev şi a devenit capitala ţării din Asia Centrală în 1997, în locul Almatî, situat la 1.000 de kilometri mai la sud.

Cuvântul ”Astana” înseamnă literalmente ”capitală”, iar zvonuri circulau de mult timp cu privire la faptul că oraşul ar putea lua numele celui care l-a transformat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.