Noul Șef Al Jandarmeriei, Adus Din Teleorman!

Ministrul de Interne, Carmen Dan, l-a delegat în funcția de șef al Jandarmerie pe Ionuț Cătălin Sindile în vârstă de 40 de ani. Acesta este din Teleorman și a fost delegat în funcție după ce președintele Klaus Iohannis a precizat că eventuala numire în funcția de șef a lui Sebastian Cucoș va fi discutată în CSAT abia după finalizarea anchetei privind incidentele violente din Piașa Victoriei.

„Începând cu data de 15 august a.c., prim-adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei Române, colonel Ionuț Cătălin Sindile, a fost împuternicit în funcția de Inspector General al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.Această decizie a fost luată având în vedere importanța sarcinilor ce revin Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, precum și necesitatea asigurării, cu celeritate, a actului managerial. Colonelul Ionuț Cătălin Sindile are 40 de ani și este născut în județul Teleorman. A absolvit Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, la arma jandarmi, în anul 2000 și are o experiență de 18 ani în Jandarmeria Română. Ionuț-Cătălin Sindile are o relevantă activitate profesională în cadrul Jandarmeriei Române, inclusiv mai multe misiuni internaționale sub egida Uniunii Europene”, a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat de presă.

Sebastian Cucoș nu mai poate fi șeful Jandarmeriei Române, cel puțin până la finalizarea cercetărilor privind incidentele din Piața Victoriei din data de 10 august. Decizia aparține șefului statului Klaus Iohannis, care a subliniat că CSAT va aștepta rezultatul anchetelor pentru a vedea dacă avizează numirea în funcție a lui Cucoș.

Iată precizările președintelui Klaus Iohannis:

La data de 1 august a.c., Ministerul Afacerilor Interne a transmis Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, propunerea de avizare de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării a numirii colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general al Jandarmeriei Române. Documentația referitoare la propunerea de avizare a numirii ofițerului în funcția menționată se află în lucru la Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Consiliul Suprem de Apărare a Țării, potrivit legii proprii de organizare și funcționare, adoptă hotărâri prin consens, în cadrul ședințelor semestriale ale acestuia sau în intervalul dintre ședințe, cu acordul individual al membrilor Consiliului.

Având în vedere evenimentele din data de 10 august a.c., din timpul protestului din Piața Victoriei, în care a fost implicată Jandarmeria Română, se impune ca luarea unei decizii de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării privind numirea colonelului Cucoș Gheorghe-Sebastian în funcția de inspector general să se realizeze după pronunțarea organelor judiciare abilitate, cu privire la legalitatea acțiunilor Jandarmeriei Române. În acest context, problematica în cauză poate fi supusă analizei și deciziei CSAT în cadrul unei viitoare ședințe, luând în considerare și concluziile anchetelor organelor judiciare competente.

În ceea ce privește problematica interimatului funcției de inspector general al Jandarmeriei Române, se impune precizarea că Președintele României și Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu au atribuții legale potrivit legislației în vigoare, aceasta fiind de resortul ministrului afacerilor interne, conform prevederilor art. 6 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române.

Reamintim că astăzi interimatul lui Sebastian Cucoș la Jandarmerie încetează întrucât delegarea în funcție a fost deja prelungită de două ori câte 6 luni. Ministrul de Interne, Carmen Dan, ar trbui să delege în funcție o altă persoană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.