Novavax, noul vaccin COVID-19, văzut ca soluția pentru pandemie

Americanii și europenii utilizează în prezent patru vaccinuri COVID-19: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, dar în curând ar putea fi aprobat și al cincilea – Novavax, propus de compania americană cu același nume.

În martie, compania Novavax a anunțat o rată de eficacitate a vaccinului de 96% față de varianta originală a coronavirusului, 86% față de varianta britanică și 49% față de varianta africană.

În condițiile extinderii pandemiei, vaccinul de la Novavax ar putea primi autorizație de urgență în SUA în săptămânile următoare, după cum scrie Politico.

După ce au apărut probleme cu vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson, cel de la Novavax este văzut de oficialii americani din sănătate și de cercetători ca o opțiune pentru a suplini lipsa de vaccinuri de pe piață.Vaccinul Novavax funcționează învățând sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva proteinei spike a coronavirusului. Cercetătorii care au creat vaccinul Novavax au folosit o genă spike modificată. Ei au introdus gena într-un virus diferit, numit baculovirus, și i-au permis să infecteze celulele.

Compania s-a angajat să furnizeze 100 de milioane de doze de vaccin către SUA până la finalul lui 2021, după ce a primit 1,6 miliarde de dolari pentru dezvoltare și producție. Iar în a doua jumătate a anului, compania își propune să producă 150 de milioane de doze pe lună. Cu toate că nu a produs singură vreun vaccin până acum, ci în colaborare cu companii farmaceutice din Cehia, Italia, India, Japonia și Coreea de Sud, compania Novavax intenționează să producă 150 de milioane de doze de vaccin pe lună în a doua jumătate a anului, potrivit Reuters.

Deocamdată însă, nu este sigur cât de repede va putea produce compania dozele de vaccin la care s-a angajat, în condițiile în care Serum Institute din India ar trebui să producă mai mult de 1 miliard de doze de vaccin Novavax în acest an.

Vaccinul folosește o metodă similară celei care se folosește pentru producerea de vaccinuri împotriva altor boli precum gripa și HPV. Cercetătorii au recoltat proteinele spike din celulele coronavirusului și le-au asamblat în nanoparticule, potrivit unei analize din The News York Times.

În timp ce nanoparticulele imitau structura moleculară a coronavirusului, ele nu au putut să se replice sau să provoace COVID-19. La fel ca și celelalte seruri, și acest vaccin este injectat în braț.

Vaccinul Novavax va fi mai ușor de distribuit și depozitat decât vaccinurile de la Pfizer și Moderna, deoarece poate fi păstrat timp de până la trei luni la frigider.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *