NU ne mai facem bine! Penalii modernizează drumurile din Hunedoara pe bani mulți: peste 24 de milioane de euro!

Consiliul Județean Hunedoara, condus de pesedistul Laurențiu Nistor (fost deputat), a atribuit 3 contracte în valoare totală de 24 de milioane de euro pentru modernizarea a 42 de kilometri de drumuri județene între localitățile Gelmar – Geoagiu Băi – Ilia.

Firmele care și-au adjudecat contractele sunt controlate de penali cu legături cu fostul președinte PNL al CJ Hunedoara, Mircea Moloț, sau cu actualul baron PSD de Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Lotul 1 în valoare de peste 7 milioane de euro a fost adjudecat de compania Strabag.

Lotul 2 în valoare de aproape 15 milioane de euro a fost câștigat, în schimb, de o asociere de firme: Strade Conscom – Dimex-2000 Company – OPR Asfalt – Orion Rebeca – Mano Sprint – Proactiv – Obras Publicas Y Regadios – Metalprod West.

Lotul 3 de aproape 4,4 milioane de euro a fost adjudecat de asocierea de firme Proactiv – OPR Asfalt – Obras Publicas Y Regadios – Metalprod West.

Cine sunt firme cu probleme

Firma Strade Conscom din satul Boz, comuna Brănișca, județul Hunedoara este deținută în acte de un tânăr de numai 25 de ani, Elisei Pup.

O altă firmă din asociere este Mano Sprint din Arad patronată de Corneliu Pup din satul Vișca, comuna Vorța, județul Hunedoara.

Potrivit presei locale, tatăl lui Elisei Pup de la Strade Conscom este Matei Pup, anchetat penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani, iar unchiul lui Elisei Pup este Emanoil Milică Pup.

Acesta din urmă a fondat firma Mano Sprint, împreună cu Corneliu Pup, în septembrie 2013. În octombrie 2013, Emanoil Milică Pup s-a retras însă din firma Mano Sprint și l-a lăsat ca acționar doar pe Corneliu Pup.


Foto: Emanoil Milică Pup; Sursa: https://www.mesagerulhunedorean.ro/

Emanoil Milică Pup, fost viceprimar în Vorța, este anchetat penal pentru corupție încă din 2014 de procurorii DNA Alba în dosarul fostului baron PNL de Hundeoara, Mircea Moloț.

În calitate de patron al firmei Trans Construct Import Export SRL, Milică Pup a fost chiar reținut pentru 24 de ore. El e acuzat de dare de mită, fals și spălare de bani.

În schimbul garantării asigurării finanțării prioritare a tuturor contractelor pe care societatea comercială administrată de inculpatul Pup Emanoil Milică le derula cu partenerul Consiliul Județean Hunedoara, inculpatul Moloț Mircea Ioan a obținut foloase necuvenite pentru firmele:

SC Cristalyn Dinamic SRL și SC Vivanty Industries SRL, controlate de către persoane din cercul relațional al președintelui Consiliului Județean Hunedoara – ginerele sau alte persoane interpuse devenite formal reprezentanți ai acestor societăți.

În același context, la data de 01 octombrie 2014 SC Cristalyn Dinamic SRL a emis către SC Trans Construct Import Export SRL, o factura fiscală, având mențiunea la rubrica produse/servicii „avans lucrări pasul Vulcan” în valoare de 219.950,00 lei – plata acesteia fiind efectuată, deși lucrarea respectivă fusese recepționată încă din data de 22 septembrie 2014.

Aceeași firmă, în perioada 25.02.2014 – 09.05.2014, a derulat tranzacții comerciale cu SC Vivanty Industries SRL în valoare de 265.000 lei, iar în perioada 25.07.2012 – 02.10.2014 cu SC Cristalyn Dinamic SRL, în valoare de 886.750 lei, deși SC Trans Construct Import Export SRL fusese desemnată câștigătoare și în urma îndeplinirii criteriilor de calificare privind capacitatea tehnică și/sau profesională, economico-financiară, precum și experiența similară.

Prin contractele menționate mai sus, inculpatul Moloț Mircea Ioan a urmărit disimularea adevăratei naturi a circulației sumelor de bani provenite din infracțiunile de corupție, prin crearea aparenței de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a „executării contractelor”, arătau procurorii DNA.


Foto: Mircea Moloț / Captură Digi24

O altă firmă cu acționariat cu probleme penale este Dimex-2000 Company din Rebrișoara, județul Bistrița Năsăud. Acționarii companiei sunt soții Neluța Lucreția și Ioan Scurtu.


Foto: Ioan Scurtu, patronul Dimex-2000 Company; Sursa: https://bistritabusiness.ro/

În martie 2015, Ioan Scurtu a fost găsit vinovat că i-a dat șpagă un pod fostului prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud, Adriana Veturia Moldovan.

În cursul lunilor aprilie – mai 2009, inculpata Moldovan Adriana Veturia, în calitate de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud, a acceptat şi primit de la inculpatul Scurtu Ioan edificarea cu titlu gratuit a unui pod în valoare de 30.000 de lei peste pârâul din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa Năsăud, lângă complexul turistic Poiana Zânelor, la casa de vacanţă a inculpatei. În schimb, inculpata a promis că va interveni pe lângă inculpatul Rus Petru, judecător la Judecătoria Năsăud, pentru a-l determina să pronunţe o hotărâre judecătorească favorabilă inculpatului Scurtu Ioan într-o cauză civilă în care acesta din urmă avea calitatea de reclamant”, arătau procurorii DNA.

Procuroarea a primit 2 ani de închisoare cu executare, iar Ioan Scurtu, 2 ani de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influență.

O altă firmă din asocierea care modernizează drumurile județene din Hunedoara este Metalprod West din Deva.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma este deținută de compania Proactiv din Roman, județul Neamț, și Cornelia Truță.

La rândul ei, compania Proactiv este deținută de Dana și Doru Corneliu Răchieru, dar e administrată de Radu George Fărcaș.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în octombrie 2019, firma Proactiv era deținută de compania Drupo din Călan. La rândul ei, Drupo este deținută de Gabriel Teodor Doda (88,5%), Octavian Titus Doda (9,95%) și Radu George Fărcaș (2%).

În decembrie 2016, Doda a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare, cu suspendare, pentru complicitate la delapidare într-un dosar al DIICOT. Sentința nu este însă definitivă. Apelul se judecă la Curtea de Apel București și are termen pe 10 iunie 2021.

În 2010, Doda și firma Proactiv și-au cesionat părțile sociale dintr-o altă companie, Drum Test SRL, către Ioana Liana Bălan, fiica liderului PSD Hunedoara, actual președinte al CJ Hunedoara și fost deputat PSD, Laurențiu Nistor.

În 2012, Ioana Liana Bălan și-a cesionat acțiunile înapoi firmei Proactiv. Ca urmare, acționariatul Drum Test este acum următorul: Gabriel Teodor Doda (50%) și firma Proactic (50%).


Foto: președintele CJ Hunedoara Laurențiu Nistor: Sursa: cdep.ro

Citește și: https://newsmaker.ro/contracte-de-50-de-milioane-de-euro-pentru-drumuri-in-hunedoara-date-unei-firme-de-apartament-infiintate-anul-trecut-cu-2-angajati-patronata-de-o-necunoscuta-dintr-un-sat-izolat-din-muntii-apuseni/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *