„Nu te poţi ascunde pe o reţea de socializare“, arată un studiu

Platformele online de socializare, precum Twitter, pot fi utilizate pentru a culege informaţii despre preferinţele utilizatorilor, chiar şi a celor care au părăsit aceste reţele, prin monitorizarea activităţii a doar opt dintre persoanele de contact ale acestora, conform unui studiu publicat luni, citat de Thomson Reuters Foundation.

„Tu singur nu îţi controlezi intimitatea pe platformele de socializare. Prietenii au şi ei un cuvânt de spus“’, a atras atenţia matematicianul Jim Bagrow de la Universitatea din Vermont, cel care a condus cercetarea publicată în jurnalul Nature Human Behavior.

Giganţi în domeniul tehnologiei, precum Google, Facebook şi Twitter au fost supuşi unor controale cu privire la modul în care gestionează informaţiile personale ale utilizatorilor pentru direcţionarea publicităţii.

Bagrow şi echipa sa au utilizat modele statistice pentru a analiza informaţii colectate din peste 30 de milioane de mesaje publice de pe Twitter, publicate de aproape 14.000 de utilizatori.

Cercetătorii au descoperit că algoritmii de învăţare ai sistemelor informatice pot deduce cu o precizie de până la 64% ce cuvânt urmează să scrie un utilizator, pe baza informaţiilor publicate anterior, atât de acesta dar şi de cei cu care a interacţionat cel mai frecvent.

Nivelurile de acurateţe au scăzut cu doar trei procente, până la 61%, atunci când algoritmii au fost ”hrăniţi” cu texte publicate doar de prieteni, se menţionează în studiu.

„Nu te poţi ascunde pe o reţea de socializare“, a notat într-un comunicat coautorul studiului, Lewis Mitchell.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *