Număr îngrijorător de mare de indieni infectaţi cu „ciuperca neagră” după ce s-au vindecat de COVID-19

Medicii indieni au observat o creştere a cazurilor de pacienţi vindecaţi de COVID-19, în mare parte diabetici, care au dezvoltat o infecţie rară cu „ciuperca neagră” pe fondul unui sistem imunitar slăbit, scrie BBC.

În mijlocul pandemiei răvăşitoare de COVID-19 din India doctorii au observat o infecţie fungică rară dar agresivă la pacienţii convalescenţi sau recuperaţi după COVID-19, în mare parte persoane cu diabet.

Mucormicoza este provocată la expunerea la un tip de mucegai prezent în sol, plante şl fructe fermentate.

„Este prezent peste tot, găsindu-se în sol, aer şi chiar în cavitatea bazală şi mucusul persoanelor sănătoase”, a explicat chirurgul ocular Akshay Nair care recent a îndepărtat ochiul unei paciente de 25 de ani pentru a-i salva viaţa.

Supranumită „ciuperca neagră”, aceasta afectează sinusurile, creierul şi plămânii şi este în special periculoasă pentru diabetici şi bolnavii cronici cu sisteme imunitare compromise precum suferinzii de cancer sau cei infectaţi cu HIV.

Mucormicoza are o rată de mortalitate de 50% şi doctorii cred că poate fi declanşată de tratamentul cu steroizi – o opţiune salvatoare pentru mulţi bolnavi de COVID-19 în stare gravă şi critică. Tratamentul cu steroizi reduce inflamaţiile din plămâni şi are un rol în domolirea suprareacţiei imunitare ce atacă organele – totodată, ele reduc şi imunitatea organismului şi ridică nivelul de zahăr în sânge la pacienţi COVID-19 diabetici şi non-diabetici.

Această scădere a imunităţii poate fi asociată cu declanşarea cazurilor de mucormicoză. „Diabetul reduce apărările imunitare, coronavirusul le exarcerbează, iar steroizii care ajută în lupta cu boala COVID-19 sunt ca nişte combustibili”, spune Nair.

Chirugul, care lucrează la trei spitale din Mumbai, spune că în aprilie a văzut circa 40 de pacienţi cu această infecţie fungică – in mare parte diabetici recuperaţi de COVID-19 la domiciliu. 11 dintre ei au avut nevoie de îndepărtarea chirurgicală a unui ochi.

Între decembrie şi februarie, doar şase dintre colegii săi din cinci oraşe – Mumbai, Bangalore, Hyderabad, Delhi şi Pune – au raportat 58 de cazuri de infecţie. Majoritatea pacienţilor au contractat infecţia între 12 şi 15 zile după recuperarea de COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *