Nursultan Nazarbaiev, preşedintele Kazahstanului, demisionează după 30 de ani la putere

Nursultan Nazarbaiev, preşedintele Kazahstanului, a declarat marţi că îşi dă demisia după trei decenii în care s-a aflat la putere, scrie Reuters.

Nazarbayev, în vârstă de 78 de ani, a condus fosta republică sovietică din 1989, iniţial ca lider comunist şi apoi ca preşedinte.

„Am luat o decizie, care nu a fost uşoară pentru mine, de a-mi prezenta demisia ca preşedinte”, a afirmat Nazarbaiev într-un discurs televizat.

Kassim-Jmart Tokaiev, preşedintele Camerei superioare a parlamentului, va prelua funcţia de preşedinte în exerciţiu până la finalul mandatului, conform Constituţiei, a informat Nazarbaiev.

Nazarbaiev, cel care a atras zeci de miliarde de dolari de la companiile străine de energie, a declarat că va continua în funcţia de preşedinte al Consiliului de Securitate precum şi în cea de lider al partidului Nur Otan, gruparea dominantă din parlament.

Nazarbaiev are o relaţie apropiată cu preşedintele rus Vladimir Putin. A fost prim secretar al Partidului Comunist din Kazahstan atunci când încă era republică sovietică. După independenţa faţă de URSS, Nursultan Nazarbaiev a devenit preşedinte al Kazahstanului, fiind reales în funcţie în 1999, 2005, 2011 şi 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *