Nutriţionistul Lygia Alexandrescu ne sfătuiește cum să mâncăm de Crăciun: „Între felul principal și desert, lăsați să trecă minimum o oră”

Pregătirile pentru Crăciun sunt în toi, și nu doar în ceea ce privește darurile de pus sub brad, ci și preparatele tradiționale pentru masa festivă. Însă, în privința acesteia din urmă, conf. dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist, ne sfătuiește să urmăm câteva reguli simple, dacă dorim să evităm problemele digestive.
Calitatea, nu cantitatea, trebuie să primeze
Carnea de porc, alimentul-vedetă al mesei tradiționale de Crăciun, nu este obligatorie, dacă aveți probleme de sănătate, așa că o puteți înlocui cu cea de pui, pește sau curca. De asemenea, indiferent de tipul de carne pe care îl alegeți, nu o cumpărați decât din surse autorizate, unde sunteți siguri că a fost verificată din punct de vedere sanitar-veterinar, pentru a evita riscul îmbolnăvirii de trichineloză.
“Carnea de porc proaspătă are culoare trandafirie, textură fermă și fibre dense”, explică Lygia Alexandrescu.
De asemenea, trebuie să aveți grijă cu privire la temperatura de păstrare a cărnii. Aceasta trebuie să fie între 0 și 5 grade Celsius, iar în cazul organelor, care sunt mai perisabile, între 0 și 2 grade Celsius.
Atenție la combinații!
– Carnea este ideal să fie preparată la grătar sau la cuptop, nu prăjită, și să ne asigurăm că este bine preparată termic. Nu mâncați cantități mari de carne și, întotdeauna, asociați-o cu salată de varză crudă, salată berde sau varză murată.
– Aperitivele pot fi mezeluri sau preparate tradiționale (tobă, cârnați, caltaboși) dau și pe acestea este bine să le asociați cu salate.
– Sarmalele trebuie să fie preparate din carne proaspăt tocată, în care ați adăugat multă verdeață, plante aromate și orez brun. Atunci când le serviți, puteți înlocui smântâna, care este grasă și foarte calorică, cu un iaurt mai slab sau cu chefir.
Hidratarea și plimbarea ajută digestia
Ca orice masă festivă, și cea de Crăciun se va încheia cu desert. Indiferent dacă este vorba despre cozonac, tort, prăjiturele, plăcintă etc. , desertul este bine să-l mâncați la circa o oră după ultimul fel de mâncare. De asemenea, aveți grijă să vă hidratați suficient, cu apă și ceaiuri neîndulcite. Și, în niciun caz nu recurgeți la siestă. Este o mare greșeală să ne punem în cap, la odihnă, cupă o masă copioasă. O plimbare lejeră, la aer curat, nu va face decât să ajute procesul de digestie, care și așa este mai dificil din pricina alimentelor grele consumate.