NYT publică poziționarea trupelor ruse la granița cu Ucraina

The New York Times a publicat o hartă care arată locația aproximativă a armatei și echipamentelor ruse în apropierea Ucrainei. Harta a fost realizată pe baza datelor de la oficiali ucraineni și occidentali, precum și a analiștilor militari independenți și imagini din satelit.

Potrivit oficialilor ucraineni și occidentali, la granița cu Ucraina sunt acum aproximativ 100.000 de militari ruși. În același timp, potrivit serviciilor de informații americane, Kremlinul a elaborat un plan pentru o operațiune militară care să implice până la 175.000 de militari.

Publicația a menționat că acum nu este clar dacă președintele rus Vladimir Putin a decis să lanseze un atac. Cu toate acestea, analiștii spun că este face pregătiri necesare pentru o operațiune militară.

O mare parte din acumularea forțelor de până acum a implicat trupe și echipamente care necesită timp pentru a fi desfășurate, inclusiv tancuri și vehicule blindate grele, au spus oficialii și analiștii militari. Mai mult, unele dintre ele au fost livrate cu trenuri de la baze situate chiar și în Siberia.

Cu toate acestea, înainte de a lansa o operațiune militară majoră, Rusia va trebui probabil să trimită soldați de rezervă și infrastructură logistică, cum ar fi spitalele de campanie, care în prezent par să lipsească din pozițiile din apropierea Ucrainei, au spus analiștii. Aceste elemente, împreună cu trupele suplimentare, pot fi redistribuite rapid în cazul unei decizii de atac.

Anterior, Departamentul de Stat al SUA a declarat că Rusia a primit un avertisment atât în ​​privat, cât și în public cu privire la întărirea pozițiilor NATO la granițele de est ale Europei în cazul unei invazii a Ucrainei . Aceștia au negat informații despre disponibilitatea lor de a discuta cu Rusia reducerea trupelor și exercițiile în Europa de Est, dacă aceasta este de acord să își reducă forțele.

Negocierile dintre Rusia și Statele Unite privind Ucraina sunt programate pentru 10 ianuarie . Acestea vor avea loc în cadrul platformei Dialog strategic de securitate. În plus, pe 12 ianuarie va avea loc o întâlnire Rusia-NATO, iar pe 13 ianuarie va avea loc o reuniune a Consiliului Permanent al OSCE. Discuțiile dintre Rusia și Statele Unite sunt de așteptat să ridice subiectul securității în jurul Ucrainei și al activităților NATO în Europa.

Nu toate statele membre NATO consideră că Rusia este pregătită pentru detensionarea diplomatică

Vineri, 7 ianuarie, miniștrii de externe ai NATO au organizat o întâlnire virtuală pentru a pregăti răspunsuri la acumularea în curs de desfășurare a forțelor militare ruse în apropierea Ucrainei. În același timp, mulți membri ai Alianței sunt sceptici cu privire la viitoarele negocieri cu Federația Rusă privind detensionarea situației, considerând că Vladimir Putin vrea pur și simplu să câștige timp, scrie The New York Times .

După întâlnire, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat că „riscul este real” privind o posibilă invazie rusă a Ucrainei.

Stoltenberg a spus că dacă diplomația eșuează, NATO este pregătită să continue să sprijine integritatea și independența Ucrainei, atât „politic, cât și practic”, cu „consecințe semnificative” care „au un preț mare pentru Rusia”.

În același timp, Stoltenberg, la fel ca președintele american Joe Biden, a insistat că Statele Unite nu vor încheia niciun acord cu Rusia și președintele acesteia Vladimir Putin pe spatele Ucrainei sau al aliaților săi europeni.

Publicația a menționat că întâlnirea online a miniștrilor de externe de vineri a fost începutul unei săptămâni importante pentru securitatea europeană. Urmează eforturi semnificative de a forma un răspuns occidental coeziv la consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei și la cererile sale radicale și nerealiste pentru o zonă de influență a Rusiei fără interferențe NATO și occidentale.

Întâlnirea a fost o șansă de a reafirma un acord aliat cu privire la modul de răspuns la diferite acțiuni rusești și, mai important, o oportunitate pentru secretarul de stat american Anthony Blinken de a se consulta cu aliații și a-i informa cu privire la poziția Statelor Unite în timpul negocierilor cu Rusia.

Potrivit diplomaților, Statele Unite au muncit din greu și în mod eficient pentru a aduce NATO și Uniunea Europeană într-un front unit împotriva posibilelor acțiuni ale Rusiei împotriva Ucrainei. Pentru Alianța Nord-Atlantică, care nu impune sancțiuni economice, răspunsul probabil este să crească descurajarea în țările aliate care se învecinează cu Rusia și să sprijine în continuare apărarea Ucrainei – ceea ce Putin spune că nu dorește.

Dar, după cum menționează publicația, nimeni nu pretinde că știe despre planurile lui Putin și dacă noile tulburări din Kazahstan îi vor distrage atenția și dacă acțiunile în Ucraina vor fi mai puțin probabile.

Oficialii NATO spun că vor să se concentreze asupra acțiunilor Rusiei în și în jurul Ucrainei, mai degrabă decât să fie distrași de dezbateri mai ample despre structura securității europene. Ei consideră această săptămână de discuții drept dialog, nu negocieri – pentru a vedea dacă negocierile de fond pe probleme de interes pentru ambele părți au sens, dar numai dacă Rusia reduce escaladarea în jurul Ucrainei.

Anthony Blinken a spus că rușii „vor să ne implice în dezbaterea despre NATO și să nu se concentreze pe problema care interesează Washingtonul, care este amenințarea rusă la adresa Ucraina”.

Oficialii NATO spun că multe state membre nu sunt prea optimiste cu privire la detensionarea diplomatică și cred că Rusia ar putea pur și simplu să vrea să câștige timp pentru a le putea spune cetățenilor despre reticența Occidentului de a discuta. Astfel, Federația Rusă vrea să găsească o scuză pentru a ataca.

Din cei 30 de membri NATO, doar doi, Statele Unite şi Canada, nu sunt europeni, a subliniat Jens Stoltenberg. Deci, a spus el, dialogul cu Rusia nu va fi o chestiune numai pentru Statele Unite. Secretarul general NATO a spus că va informa despre discuții și parteneri apropiați precum Finlanda și Suedia, care au început o nouă dezbatere privind apartenența la NATO în lumina amenințărilor recente ale lui Putin de a folosi forța militară.

De îndată ce întâlnirea de miercuri cu Rusia se încheie, Stoltenberg a spus că va informa liderii Uniunii Europene și miniștrii europeni ai apărării despre discuții, așa cum intenționează să facă și americanii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.