O altă tânără de 18 ani, diagnosticată cu meningită meningococică. Pintea susține că nu se impune vaccinarea

Încă un caz de meningită meningococică s-a înregistrat la Botoșani, la câteva zile după ce o elevă a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București, în vârstă de 18 ani, a murit în doar câteva ore din cauza bolii. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat luni, la Bistrița, că nu se impune introducerea obligatorie a vaccinării împotriva meningitei pentru că avem un număr mic de îmbolnăviri. Starea tinerei din Botoșani este stabilă iar organismul fetei răspunde bine la tratament.

„A fost o isterie nejustificată. Există meningită și meningită meningococică, care, la fel, este de două tipuri. Tipul acelei meningitei meningococice de care a decedat, din păcate, acea tânără se întâlnește rar. Avem aproximativ 2 – 5 cazuri pe an din acel tip. În 2017, de exemplu, am avut 63 de cazuri de meningită, 13 soldate cu deces și nu toate erau din acest tip. Vreau să vă spun că nu intenționăm în perioada următoare să introducem acest vaccin în programul național de vaccinare pentru că se introduce un vaccin nou la solicitarea comisiei de specialitate al Ministerului. Deci, medicii sunt cei care decid. Anul trecut a fost introdus vaccinul pneumococic care, din păcate, a rămas pe stoc și nu este utilizat, deși s-au făcut campanii. L-am întrebat, în momentul în care cazurile ajuns la cabinet, pe președintele comisiei dacă se impune introducerea în programul național obligatoriu și a spus că în acest moment nu, având în vedere numărul mic de cazuri. Pe de altă parte, mai avem un caz la Botoșani, o pacientă de 18 ani, venită din Italia, tot meningită meningococică, dar nu acel tip. Este tratată cu antibiotice și este bine în acest moment”, a declarat Pintea, potrivit mediafax.ro.

Singura modalitate cu adevărat eficientă de prevenire a meningitei  este vaccinarea, însă doar unul dintre cele două vaccinuri se găsește în România – din păcate, doar cel care previne 35% – 40% dintre meningitele cauzate de meningococ. Vaccinul care previne 60% dintre aceste tipuri de meningite nu se găsește în țara noastră. Medicii recomandă efectuarea ambelor vaccinuri, pentru protecție împotriva cât mai multor serotipuri de meningococ ce pot provoca apariția meningitei.

Vaccinul meningococic figurează pe lista vaccinurilor opționale recomandate de Ministerul Sănătății. Nu se află pe lista vaccinurilor oferite gratuit în cabinetele medicilor, însă Ministerul Sănătății le recomandă părinților să îl cumpere și să îl administreze copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *