O capsulă Dragon a revenit în siguranţă pe Terra după o misiune de aprovizionare a ISS

Aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţiomale reuşită. Articol preluat de pe site-ul www.agerpres.ro.

O capsulă Dragon, fabricată de compania SpaceX, a amerizat în condiţii de siguranţă în Oceanul Pacific sâmbătă, după ce a petrecut patru săptămâni în spaţiu în cadrul unei misiuni de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), informează DPA.

Capsula a amerizat în jurul orei 15.40 GMT, completând astfel cea de-a doua misiune de aprovizionare a ISS realizată cu ajutorul unui vehicul spaţial comercial, au transmis pe Twitter reprezentanţii companiei SpaceX.

Capsula Dragon, ce are la bordul ei o încărcătură de aproximativ 1.860 de kilograme, inclusiv rezultatele unor experimente ştiinţifice realizate în spaţiu pe oameni şi animale, a fost recuperată din ocean de echipajul unei nave care colaborează cu SpaceX, a precizat NASA.

Operatorii de la un centru de control pe care NASA îl deţine în California au eliberat capsula cu ajutorul unui braţ robotizat ataşat de ISS la ora 09.58. Apoi, vehiculul spaţial a început o secvenţă de manevre speciale pentru a se îndepărta de staţie până la o distanţă sigură, înainte de a-şi începe coborârea spre Terra. Inginerii de la NASA au controlat revenirea de pe orbită a capsulei Dragon.

Dragon este în prezent singurul vehicul spaţial de aprovizionare care poate să revină pe Terra în stare intactă. Această capsulă a fost lansată de SpaceX pe 15 decembrie la bordul unei rachete din gama Falcon 9 care a decolat de la baza Cape Canaveral din Florida şi s-a conectat cu ISS pe 17 decembrie.

Aceasta a fost cea de-a 13 misiune comercială de aprovizionare a ISS realizată de compania SpaceX în virtutea unui contract încheiat cu NASA, însă abia a doua care a utilizat o capsulă concepută pentru a reveni pe Terra şi pentru a fi refolosită apoi în cadrul unei misiuni viitoare.

SURSA: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *