O clinică privată închisă în scandalul medicului italian fals! Alte 3 clinici, cu activitatea suspendată

Direcția de Sănătate Publică din București a verificat 10 clinici private din Capitală și a decis închiderea activițății uneia dintre ele și suspendarea activității altor 3 clinici private, după cazul falsului chirurg italian cu 8 clase Matteo Politi, apărut în presă în urmă cu două săptămîni, anunță Ministerul Sănătății. Instituția condusă de Sorina Pintea nu precizează despre ce clinici este vorba.

În plus, inspectorii Direcției de Sănătate Publică au dat amenzi în valoare de 72.200 de lei după controalele la cele 10 clinici private.

În cazul clinicii care a fost închisă, s-a descoperit că aceasta acorda consultații medicale deși avea emisă Decizia de Suspendare a Activității nr. 36/02.09.2018, încă din luna septembrie a anului 2018, iar la una dintre cele 10 clinici verificările sunt în curs de desfășurare, ele nefiind finalizate, potrivit Ministerului Sănătății.

De asemenea, la data controlului, într-una dintre clinici nu s-a putut face dovada autorizației sanitare de funcționare, nu era asigurat grupul sanitar pentru personal și nici iluminatul natural, arată Ministerul Sănătății.

Inspectorii sanitari au constatat și că în cazul a două dintre adresele la care figurau clinici medicale nu se desfășura activitate medicală, una dintre unități fiind în reamenajare, iar în cadrul celeilalte desfășurându-se activități de import-export (comerț cu ridicata de produse farmaceutice).

Ce nereguli au găsit inspectorii Direcției de Sănătate Publică București după controalele la cele 10 clinici private:

nerespectarea structurii spațial funcţionale;

prezentarea documentelor medicale pentru consultaţiile medicale efectuate de Matteo Politi, fără documente care să certifice calitatea de medic;

nu se asigură dotarea minimă obligatorie pentru Cabinetul de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reparatorie;

nerespectarea ritmului de evacuare a deşeurilor medicale periculoase;

identificarea de produse medicamentoase cu termen de valabilitate depășit.

lipsa din dotarea unitățiilor a produselor biocide specifice dezinfecției mîinilor personalului și instrumentarului;

lipsa dispozitivului de termosudare a ambalajelor hârtie-plastic;

lipsa evidenței activității de sterilizare și a personalului calificat pentru această activitate;

neefectuarea verificării tehnice a aparaturii de sterilizare;

existența materialelor sanitare și a produselor medicamentoase cu termen de valabilitate expirat.

lipsă grafice zilnice orare cu operațiunile de curățenie/dezinfecție efectuate pentru fiecare încăpere și între intervenții.

nerespectarea structurii autorizate (sala recoltări probe biologice a fost transformată în depozit, lipsa vestiar/garderobă pacienți);

nerespectarea de către personal a precauțiunilor universale, protocoalele și procedurile de lucru;

identificarea în sala de operații de instrumentar și material moale nesterile (cu termen de valabilitate depășit).

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică vor continua verificările și la alte clinici în perioada următoare.

De asemenea, conducerea Direcției de Sănătate Publică spune că a depus plângere penală împotriva angajaților care au întocmit și verificat codurile de parafă, după ce DSP București a recunoscut, în urmă cu două săptămâni, că este instituția care i-a eliberat parafă de medic lui Matteo Politi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.