O femeie din SUA, acuzată că ar fi condus un batalion ISIS format din femei şi copii

O femeie de 42 de ani din Kansas a fost arestată sub acuzaţia că ar fi condus un batalion ISIS format numai din femei şi copii, scrie presa americană. Ea i-ar fi antrenat să folosească puşti de asalt AK-47, grenade şi centuri pentru atacuri kamikaze şi ar fi vrut, de asemenea, să recruteze voluntari pentru a ataca un campus universitar din SUA, potrivit procurorilor.

Allison Fluke-Ekren a fost arestată în Siria iar vineri a fost predată agenţilor FBI. Ea este acuzată de procurorii federali de conspiraţie în vederea sprijinirii materiale a unei organizaţii teroriste străine, relatează CNN, care citează un comunicat al Departamentului de Justiţie.

Dosarul împotriva ei fusese întocmit încă din 2019, dar autorităţile americane nu au anunţat nimic până sâmbătă, aşteptând ca acuzata să fie adusă în ţară. Femeia va avea luni prima înfăţişare în faţa unui tribunal federal din Alexandria, Virginia. Dacă va fi condamnată, Allison Fluke-Ekren riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

O declaraţie sub jurământ a unui agent special al FBI susţine că Fluke-Ekren a devenit la sfârşitul anului 2016, în oraşul sirian Rakka, lidera unei unităţi a organizaţiei Stat Islamic denumită „Khatiba Nusaybah”. Unitatea era formată numai din femei şi a fost antrenată pentru utilizarea puştilor AK-47, a grenadelor şi a centurilor sinucigaşe, scrie The Guardian. Fluke-Ekren ar fi instruit copiii cum să folosească puşti de asalt şi există cel puţin un martor care l-a văzut pe unul dintre copiii acesteia, în vârstă de 5 sau 6 ani, ţinând în mână o mitralieră în casa familiei din Siria.

„Ani de zile Fluke-Ekren a fost o adeptă ferventă a ideologiei teroriste radicale a ISIS, călătorind în Siria pentru a susţine jihadul violent”, susţin procurorii.

Pe lângă rolul său în Siria, Fluke-Ekren este acuzată şi de planificarea şi recrutarea de agenţi pentru un atac într-un campus universitar din SUA. De asemenea, ea ar fi spus unui martor despre dorinţa sa de a efectua un atac într-un centru comercial folosind explozibili şi ar fi spus că ar fi o risipă de resurse dacă nu ar ucide o mulţime de oameni, notează BBC.

Potrivit documentelor judiciare, Fluke-Ekren s-a mutat în Egipt în 2008 şi a călătorit între Egipt şi SUA în următorii trei ani. Ea nu a mai revenit în SUA din 2011. Procurorii cred că femeia s-a mutat în Siria în jurul anului 2012. La începutul anului 2016, soţul ei a fost ucis în oraşul sirian Tell Abyad în timp ce încerca să comită un atac terorist. Ulterior, în acelaşi an, spun procurorii, ea s-a căsătorit cu un membru ISIS din Bangladesh specializat în drone, dar şi acesta a murit la sfârşitul anului 2016 sau la începutul anului 2017. La patru luni după moartea acelui bărbat, femeia s-a căsătorit din nou, cu un lider proeminent al ISIS responsabil cu apărarea oraşului Rakka, fost fief al teroriştilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.