O nouă caravană de migranţi a plect din El Salvador spre SUA. Trump vrea să trimită până la 15.000 de soldaţi la frontiera cu Mexicul

Aproximativ 2.000 de migranţi au început o călătorie spre SUA din San Salvador, capitala El Salvador, deşi preşedintele american, Donald Trump, a făcut presiuni pentru a opri valul de persoane care se îndreaptă spre Statele Unite, scrie Reuters.

Migranţii au plecat în două grupuri, inclusiv bărbaţi şi femei cu copiii pe umeri.

Duminică, un grup separat compus din 300 de persoane a plecat spre graniţa cu SUA din San Salvador. O caravană estimată la 3.500 de persoane, care a părăsit Honduras la mijlocul lunii octombrie şi se află acum în sudul Mexicului, a devenit un subiect de discuţie important înainte de alegerile americane de la mijlocul mandatului de pe 6 noiembrie.

Majoritatea migranţilor prinşi încercând să intre ilegal în SUA prin Mexic provin din El Savaldor, Honduras şi Guatemala. Mulţi dintre ei aleg să facă această călătorie periculoasă pentru a scăpa de sărăcia şi violenţa din ţările lor.

Trump a afirmat pe Twitter miercuri că Mexicul trebuie să continue eforturile de a descuraja migranţii. Un migrant a murit şi mai mulţi ofiţeri au fost răniţi în ciocnirile de la graniţa dintre Guatemala şi Mexic de duminică. „Soldaţi mexicani răniţi, care nu pot sau nu vor să oprească caravana. Ar trebui să îi oprească înainte să ajungă la graniţă, dar nu vor face asta!”, a afirmat Trump pe Twitter.

Sarah Sanders, secretarul de presă al Casei Albe, a lăudat miercuri acţiunile Mexicului de a încetini mişcarea oamenilor, dar a declarat că „se pot face mai multe”. Poliţia a estimat că cele două grupuri care au plecat din San Salvador erau de aproximativ 1.000 de persoane fiecare.

Trump vrea să trimită până la 15.000 de soldaţi la frontiera cu Mexicul

Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri că ar putea desfăşura până la 15.000 de soldaţi la frontiera cu Mexicul pentru a împiedica intrarea pe teritoriul american a unei caravane de migranţi din America centrală care fug de violenţa din ţările lor, relatează AFP.

„În ceea ce priveşte caravana, armata noastră este desfăşurată. Avem circa 5.000 de soldaţi şi vom merge până la 10.000 sau 15.000”, a declarat Trump, care şi-a înmulţit declaraţiile şi postările pe Twitter pe această temă odată cu apropierea alegerilor legislative de la 6 noiembrie.

Cu titlu de comparaţie, notează AFP, circa 15.000 de soldaţi americani sunt în prezent desfăşuraţi în Afganistan.

Două „caravane”, care adună circa 6.000 de persoane venite din America centrală, se află în prezent în sudul Mexicului şi se îndreaptă spre frontiera americană, unde migranţii intenţionează să depună cereri de azil.

Până în prezent, Pentagonul a autorizat desfăşurarea a circa 5.200 de soldaţi la frontiera dintre SUA şi Mexic, care li se vor adăuga celor circa 2.100 de membri ai Gărzii naţionale deja mobilizaţi.

Operaţiunea ar urma să permită întărirea posturilor de frontieră din Texas şi California şi să le aducă o susţinere logistică agenţilor serviciului vamal şi de protecţie a frontierelor în alte zone mai puţin bine protejate.

ACLU, puternica organizaţie de apărare a libertăţilor civile, a denunţat intenţia lui Donald Trump de „a forţa armata să-i promoveze programul anti-imigraţie şi diviziunea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *