O nouă condamnare a lui Aleksei Navalnîi pentru deturnare de fonduri

Liderul opoziției și activistul rus Aleksei Navalnîi a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri, marți, de către un tribunal din Rusia, într-un proces considerat ca fiind instrumentat politic.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri, arată o decizie pronunțată marți de Tribunalul districtual Lefortovo din Moscova, relatează AFP.

Tribunal rus l-a găsit vinovat de fraudă pe criticul Kremlinului, care se află încarcerat de mai bine de un an.

„Navalnîi a comis o fraudă – furtul de bunuri de către un grup organizat”, a declarat marți judecătoarea Margarita Kotova.

Navalnîi a ascultat-o cu atenție pe judecătoare și uneori a zâmbit, mai relatează AFP.

Procurorii au cerut o pedeapsă de 13 ani de închisoare și urmează ca instanța să se pronunțe cu privire la pedeapsa propriu-zisă. Până la aflarea sentinței, criticul Kremlinului va fi mutat într-o colonie penală de maximă securitate, relatează Reuters.
La câteva săptămâni după ce s-a întors din convalescența sa din Germania, în ianuarie 2021, Navalnîi a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor unei eliberări condiționate anterioare.

Navalnîi ispășește această într-o tabără de prizonieri, la 200 de kilometri de Moscova. Militantul anticorupție, în vârstă de 45 de ani, s-a întors în Rusia după atacul aproape fatal cu Noviciok, pe care l-a pus pe seama Kremlinului. Regimul Putin a negat orice rol în otrăvirea acestuia.
Procesul în care a fost condamnat acum a început în decembrie 2020. Aleksei Navalnîi a fost acuzat că a deturnat bani de la fundația sa anticorupție (FBK), acum fără activitate și interzisă, și pentru sfidarea unui tribunal din Moscova.

Inițial, anchetatorii au declarat că Navalnîi a fost acuzat că a luat peste 4,7 milioane de dolari în donații care au fost date organizațiilor sale și le-a folosit în scopuri personale.

Cu toate acestea, la 14 februarie, Leonid Volkov, asociat al lui Navalnîi, a declarat că, după ce a obținut informații despre caz, suma presupus „deturnată” apărea ca fiind de 33.770 de dolari.

Condamnările lui Navalnîi sunt considerate de comunitatea internațională ca fiind rezultatul unor cazuri inventate și motivate politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.