O rachetă Ariane 5 a lansat în spaţiu doi sateliţi care au ajuns însă pe o orbită incorectă

Sateliţi plasaţi greşit pe orbită. Articol preluat de pe site-ul www.agerpres.ro

Doi sateliţi de telecomunicaţii, trimişi în spaţiu la bordul lansatorului european Ariane 5, care a decolat joi seară din Guyana franceză, au fost plasaţi pe orbită, însă, fapt rar, nu au ajuns la destinaţia programată de specialişti, informează AFP.

Reprezentanţii companiei Arianespace, contactaţi de AFP, speră totuşi într-o viitoare „repoziţionare a sateliţilor pe orbita corectă graţie sistemelor lor de propulsie”. „Ultimele informaţii sunt liniştitoare, după serioase îngrijorări”, au adăugat reprezentanţii acestei companii, care a devenit cunoscută în domeniul lansărilor spaţiale.

Aceasta a fost prima lansare a anului 2018 operată de Arianespace. La puţin timp după debutul operaţiunii, Stephane Israel, CEO-ul companiei, a anunţat din sala Jupiter a Centrului spaţial din Kourou, o „anomalie” şi o „pierdere a contactului cu lansatorul”.

Pierderea contactului a durat „puţin peste nouă minute” după decolare şi „câteva secunde după aprinderea treptei superioare”, reprezentând un interval de timp cuprins „de la minutul 9 la minutul 37 al misiunii”, a precizat Arianespace într-un comunicat.

Începând din acel moment, „a doua staţie de control a misiunii, situată în Natal, în Brazilia, nu a mai primit „telemetria lansatorului”, a precizat compania franceză. Aceeaşi situaţie a fost înregistrată şi la staţia din Ascension, pe o insulă din Atlanticul de Sud (care ar fi trebuit să primească datele la 13 minute şi 36 de secunde după decolare), la staţia din Libreville din Gabon (18 minute şi 19 secunde după decolare) şi la staţia aflată în apropiere de oraşul Malindi din Kenya (22 minute şi 56 secunde după decolare).

Continuarea articolului la adresa www.agerpres.ro/stiintatehnica/2018/01/26/o-racheta-ariane-5-a-lansat-in-spatiu-doi-sateliti-care-au-ajuns-insa-pe-o-orbita-incorecta–43601

SURSA: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *