O spioană a Rusiei a lucrat timp de 10 ani la ambasada SUA din Moscova

Contraspionajul american a descoperit că o spioană rusă a lucrat nedetectată la ambasada SUA de la Moscova timp de mai bine de 10 ani, scrie The Guardian. Femeia a lucrat pentru Secret Service – o agenţie responsabilă cu misiuni de protecţie şi pază şi investigaţii pe teritoriul american şi în străinătate – fără a trezi suspiciuni până în 2016, potrivit CNN, care citează joi un oficial al administraţiei de la Washington.

În timpul unui control de rutină, autorităţile americane au descoperit că ea avea întâlniri regulate, neautorizate, cu FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, fostul KGB).

Femeia a fost concediată vara trecută sub pretextul reducerilor de personal dictate de Moscova ca represalii la expulzarea diplomatilor rusi din SUA, a precizat The Guardian. Ziarul britanic adaugă faptul că Secret Service nu a lansat o anchetă amplă în acest sens.

„Doar o anchetă aprofundată efectuată de cineva din afară ar putea determina prejudiciile pe care ea le-a provocat„, indică o sursă a The Guardian.

Publicația Politico scrie că Rusia recrutează spioni mai ușor acum decât în Războiul Rece. Pe atunci, ofițerii de informații încercau să pătrundă pe ascuns în cercurile oficiale, pentru a recruta diplomați și ofițeri, care să le poată preda secretele de top ale guvernului lor. În limbajul spionilor, cei recrutați erau numiți pur și simplu ”active”. Păstrarea secretului pe tot parcursul acestui proces a fost esențială – costurile în urma depistării unui ”activ” fiind foarte mari.

Dar jocul se schimbă. Și totul se petrece din ce în ce mai mult la lumina zilei, date fiind rețelele sociale, legile cu privire la finanțarea campaniilor din SUA dar și climatul politic hiperpartizan al Americii. În aceste condiții, Rusia nu trebuie să muncească atât de mult ca să recruteze active americane. Spre deosebire de schemele din războiul rece, azi principala forță a Rusiei nu este colectarea de date, ci o campanie de influență – numită ”Măsuri active” în jargonul de informații.

Acestea sunt menite să schimbe comportamentul oamenilor și, în cele din urmă, să semene discordie și să genereze diviziuni în interiorul Statelor Unite – de exemplu prin difuzarea de știri false pe Facebook pentru a influența votul, așa cum am văzut în timpul alegerilor din 2016.

Dar eforturile implică, de asemenea, manipularea oficialităților politice din SUA, a influențatorilor și a factorilor de decizie pentru a impulsiona o agendă politică mai favorabilă Rusiei. Asta a încercat și spioana rusă Mariia Butina, arestată recent în SUA.

Tânăra pe care FBI a acuzat-o că este spion rus a stat alături de politicieni republicani de nivel înalt, printre care Rick Santorum și Scott Walker, precum și alți jucători influenți, cum ar fi șeful Asociatiei Nationale a Armelor, Wayne LaPierre. Ea s-a afișat la Micul Dejun cu Rugăciune, la spectacole cu arme și la conferințe conservatoare, susținând că dorește să promoveze dreptul purtării armelor în Rusia. Scopul final al întregii operațiuni a fost de a semăna haos și de a a slăbi Occidentul, permițând astfel Rusiei să-și continue agenda pe scena mondială.

Iar Butina și prietenii ei din cadrul serviciilor rusești nici măcar nu mai aveau nevoie să recruteze pe cineva ca să răspândească sau să amplifice un mesaj. Asta rămânea în sarcina trolilor.
Apoi, legile privind finanțarea campaniilor din S.U.A., permit un flux nelimitat și necontrolat de bani în sistemul politic. Aceasta facilitează unei țări străine să aranjeze o plată masivă, scrie Politico.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *