O sută de parlamentari francezi denunţă ”politica de război” a preşedintelui turc faţă de kurzi

O sută de parlamentari francezi denunţă „politica de război a preşedintelui” turc Recep Tayyip Erdogan faţă de kurzii din nordul Siriei, relatează duminică AFP.

„În timp ce Rusia lui Vladimir Putin înmulţeşte crimele de război în Ucraina, Recep Tayyip Erdogan, în umbra emoţiei globale, plănuieşte să lanseze încă o ofensivă însetată de sânge împotriva kurzilor din nordul Siriei”, afirmă semnatarii unui articol publicat pe site-ul săptămânalului Le Journal du Dimanche.

Preşedintele turc „profită de statutul său de pivot al NATO în contextul conflictului din Ucraina pentru a obţine cecul în alb de la Alianţa Atlantică cu scopul de a-şi intensifica atacurile în nordul Siriei”, apreciază aceşti deputaţi şi senatori comunişti, LFI (stânga radicală), socialişti, ecologişti dar şi din cadrul LR (dreapta) sau din partidul preşedintelui Emmanuel Macron.

„Ţările occidentale nu trebuie să mai privească în altă parte”, au afirmat aceşti deputaţi francezi care solicită statelor membre ale Uniunii Europene „să garanteze protecţia militanţilor şi a asociaţiilor kurde prezente pe teritoriul european”.

Ei cer, de asemenea, Franţei să sesizeze Consiliul de Securitate al ONU „pentru a decreta o zonă de excludere aeriană în nordul Siriei şi a-i plasa pe kurzii din Siria sub protecţie internaţională” şi cer ca Administraţia autonomă a nordului şi estului Siriei (Aanes) „să poată beneficia de o recunoaştere internaţională”.

Preşedintele turc Erdogan a ameninţat în mod repetat că va lansa o ofensivă militară împotriva militanţilor kurzi din nordul Siriei pentru a crea o „zonă de securitate”, în urma unei operaţiuni desfăşurate în 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *