O televiziune din Capitală, amendată cu 200000  de lei  pentru că promovează  un vindecător  care lecuiește ORICE

 

Televiziune Estrada Tva primit, de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) amenda maximă, respectiv 200000 delei, pentru  promovarea asigură a lui StelianFulga, un vindecătr care susține că lecuiește cam ORICE boală, preciază paginademedia.ro.

În afara greșelilor gramaticale din mesajele lui Fulga, prezent pe post aproape la orice oră, mai grav este faptul că vinde iluzii, speranțe deșarte.

CNA a monitorizat, ca urmare a unor sesizări din partea unor telespectatori, mai multe emisiuni și spoturi publicitare și teleshopping, din perioada 1 – 15 iulie. Este vorba despre producții în care Stelian Fulga, „vedeta” postului, promovează o serie de leacuri ce vindecă orice.

Într-una dintre emisiunile sale, „Fabrica de sănătate”, Fulga prezintă o serie de povești ale unor pacienți vindecați, de o serie de boli, cu ajutorul leacurilor sale.  Povestește de oameni bolnavi de cancer, oameni care au avut psoriazis, cu tensiune, diabet, hemoroizi, prostată, hernie de disc.

Iată doar câteva dintre afirmațiile lui Stelian Fulga, din cele câteva zeci de pagini de monitorizări de la CNA:

“Mai pun mâna pe câte o persoană, cum am pus pe ăla, alaltăieri, care avea un cancer la stomac și nu îl mai durea și eu zic, ai auzit Petre, decât l-am atins și el cică, știe ce-i faci. Ce? Deci ăștia care au dureri tari, și decât le pun mâna și iau mâna după ei și face, cică: prietene, păi mental…”

„Eu cel mai bine dintre toate afecțiunile care le vindec este ciroza. Vin oameni cu ciroză, cu ascită, cu lichid (…) oameni care au burta aia mare.

“Să vedeți, stimați telespectatori, în trei săptămâni cum nu le mai scoate apa absolut deloc din burtă.

Să vedeți și dvs. că, pur și simplu, când se duce peste patru săptămâni, cinci săptămâni la doctor, că eu îi îndemn să facă un set de analize, cum am spus și în săptămâna precedentă, la mine vin oamenii cu argumente de la doctor, vin câteodată cu dosare câteodată, îți dau cuvântul meu de onoare, că spune, domnul Fulga, am dosar ca la miliție, știți, așa gros.”

Estrada TV nu e la prima amendă de anul acesta pentru așa-zisele vindecări miraculoase, postul primind și în luna aprilie una de 40000 de lei.

Legislația românească este foarte clară în ceea ce privește  promovarea vindecătorilor și a leacurilor  acestora:

Art. 73 „Este interzisă difuzarea de producţii audiovizuale în care sunt promovate cazuri de vindecare a unor boli grave cu ajutorul tratamentelor convenţionale sau neconvenţionale, dacă diagnosticul şi actele medicale care îl atestă nu au fost certificate de Colegiul Medicilor din România ori de instituţii similare din străinătate”

Art. 120 alin. (1)

„Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi”

Art. 128 din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

„Este interzisă menţionarea în publicitate sau în teleshopping a unor indicaţii terapeutice referitoare la boli precum: a) tuberculoză; b) bolile cu transmisie sexuală; c) alte boli infecţioase grave; d) cancer şi alte boli tumorale; e) insomnia cronică; f) diabet şi alte boli metabolice”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *