Oamenii de știintă din Rusia, tratați ca pe timpul URSS. Cercetătorii, urmăriți și aruncați după gratii de serviciile secrete ale lui Putin

Oameni de ştiinţă ruşi sunt alarmaţi de recomandări guvernamentale noi care introduc restricţii importante în contactele lor cu colegi străini, alimentând temeri cu privire la o revenirea la situaţia din epoca sovietică, relatează AFP.

Într-un decret transmis instituţiilor ruse de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării se arată că atât orice reuniune cu oameni de ştiinţă străini la care iau parte mai mult de trei persoane, cât şi întâlniri în afara programului de lucru ar trebui să fie aprobate de conducere şi să facă obiectul unui raport.

În text sunt recomandate, de asemenea, perioade de verificare mai îndelungate ale străinilor care doresc să pătrundă în institute ruse şi impunerea unor restricţii vizând aparatele lor electronice – inclusiv ceasurile -, care vor putea fi folosite în interiorul sediilor doar ”în cazurile prevăzute în tratatele internaţionale”.

Aleksandr Fradkov, un profesor de fizică la conducerea unui laborator, la Sankt Petersburg, a denunţat marţi, într-o scrisoare deschisă, măsuri ”absurde şi irealiste”.

”Ce se va întâmpla dacă vom organiza o conferinţă internaţională cu mulţi străini? Confiscăm telefoanele şi ceasurile tuturor?”, denunţă el.

Potrivit lui Aleksandr Fradkov, măsurile promovate ”nu vor îmbunătăţi securitatea ţării noastre, ci îi vor creşte izolarea”.

Ministerul Educaţiei şi Cecetării nu a făcut vreun comentariu cu privire la decretul său, care a fost primit de institutul lui Aleksandr Fradkov în iulie.

”Orice ştiinţă este construită pe comunicare şi schimb de informaţii”, a declarat pentru AFP cercetătorul.

”Dacă respecţi decretul, atunci chiar şi dacă bei o cafea cu un coleg străin înseamnă să scrii un raport după aceea”. ”Este vorba despre o întoarcere în epoca sovietică”, în care oamenii de ştiinţă nu puteau să discute cu colegii lor străini decât dacă erau însoţiţi de un terţ, a adăugat Fradkov.

El apreciază că ”nu este în măsură să lucreze în baza noilor reguli” şi îşi exprimă spreanţa ca ”oamenii de ştiinţă să se unească împotriva lor”.

Comunitatea ştiinţifică rusă este îngrijorată de ani de zile de influenţa tot mai mare a puternicelor servicii de securitate asupra activităţii sale.

Mai mulţi cercetători au fost condamnaţi de ”înaltă trădare” sau ”spionaj” în dosare controversate.

Un cercetător de la un institut rus de fizică a declarat sub protecţia anonimatului că noile recomandări sunt deja pe cale să fie aplicate şi fac ”vizitele în străinătate mai complicate”, conducând la ratarea unor reuniuni cruciale.

Un om de ştiinţă rus, care cu câteva luni în urmă a ţinut prima pagină a ziarelor prin avertismentul că sateliţii nucleari sovietici prezintă un grav pericol pentru spaţiu, a fost arestat, luna trecută, pentru trădare, informează dpa.

Un tribunal din Moscova a decis măsura arestului la domiciliu în cazul savantului Serghei Meşceriakov (77 de ani), acuzat de trădare, un delict pasibil cu 20 de ani de închisoare, potrivit mass-media de stat ruse.

Meşceriakov activa la Institutul central de cercetări în domeniul construcţiei de maşini, afiliat Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos. Detaliile cazului său nu au fost dezvăluite.

Anterior, alţi cel puţin doi angajaţi ai acestui institut au fost arestaţi – Roman Kovaliov, şeful departamentului în cadrul căruia activa Meşceriakov, şi Viktor Kudriavţev (75 de ani), conform TASS.

Kudriavţev a fost arestat în iulie 2018, fiind acuzat că ar fi transmis informaţii secrete despre armamentul hipersonic rusesc unei organizaţii ştiinţifice din Belgia – Von Karman Institute for Fluid Dynamics – cu care institutul său colaborase în baza unui acord oficial.

Potrivit FSB, Viktor Kudriavţev ar fi transmis institutului belgian informaţii secrete despre utilizarea tehnologiilor hipersonice la rachetele „Avangard“ şi „Kinjal“, conform portalului MBX media.

Conform site-ului Mediazona, toţi cei trei oameni de ştiinţă figurează în acelaşi dosar. La 11 iulie, la domiciliul şi biroul de lucru ale lui Meşceriakov au avut loc percheziţii.

Militanţii pentru drepturile omului au cerut autorităţilor ruse să închidă dosarul declanşat împotriva lui Kudriavţev sau cel puţin să-i schimbe încadrarea, atrăgând atenţia asupra vârstei omului de ştiinţă şi a faptului că acuzaţia se bazează pe colaborarea sa cu cercetători occidentali în cadrul unor granturi, primite în cadru legal.

Mediazona scrie că este vorba de proiecte derulate între 2011 şi 2013 în cadrul unui schimb de informaţii cu oamenii de ştiinţă occidentali în baza unor granturi primite de la Uniunea Europeană în cadru legal, cu aprobarea Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei al Federaţiei Ruse.

Acelaşi site mai scrie că Viktor Kudriavţev nu a avut acces la informaţii codificate drept top secret. Dar FSB consideră că granturile au fost o acoperire pentru transferul de informaţii secrete către serviciile secrete din cadrul ţărilor NATO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în aprilie că Viktor Kudriavţev are nevoie urgentă de spitalizare. Omul de ştiinţă a fost internat la spitalul penitenciarului Lefortovo din Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *