Oare primarul Fritz știe?! Societatea de transport public din Timișoara cumpără energie electrică de la o firmă deținută de un off-shore controlat de frații Tsesmetzis, cei care i-au închiriat sediul primăriei lui Oprescu pentru 11 milioane de euro

Firma Werk Energy SRL din Sectorul 6, București, a încheiat un contract cu Societatea de transport public din Timișoara pentru furnizarea de energie electrică timp de un an de zile pentru suma de 1,3 milioane de euro, potrivit SEAP (portalul de achiziții publice). Contractul a fost atribuit pe 30 iunie 2021, în urma unei licitații publice.

Este primul contract mare după ce, în ultimii ani, Werk Energy a furnizat curent electric către diferite instituții publice precum municipiul Sfântu Gheorghe, orașul Năsăud, Protecția copilului Bihor și altele, de mai mici dimensiuni.

Potrivit documentelor firmei publicate în Monitorul oficial, firma s-a numit în trecut Iliotomi Impex GRPA SRL și este controlată de off-shore-ul cipriot Pointstatus Ltd din Nicosia, reprezentat de Antonios Tsesmetzis.

Cine sunt frații Tsesmetzis

În decembrie 2009, primăria Capitalei a închiriat un bloc turn de 14 etaje de pe Splaiul Independenței, vis-a-vis de căminele studențești din Regie, ca să se mute din sediul istoric de pe Bulevardul Regina Elisabeta, clădire ce urma atunci să intre în consolidare.

Muncipalitatea a acceptat să plătească o chirie lunară de 17,84 euro/mp, adică 250.000 de euro pe lună, către compania proprietară a imobilului, firma Iliotomi Grup SRL, deținută de frații Antonios și Ioannis Tsesmetzis din Atena. Firma Iliotomi Grup avea sediul în Bucureşti, sectorul 6, str. Ghercu Constantin nr. 14, camera 1, etaj 4.


Foto: blocul turn închiriat de primăria lui Oprescu de la grecul Antonios Tsesmetzis; Sursa: hotnews.ro

Timp de 4 ani, cât primăria Capitalei a avut sediul în blocul turn de pe Spaliul Independenței, municipalitatea a achitat 11 milioane de euro. Potrivit agenților imobiliari, cu acești bani, primăria Capitalei şi-ar fi putut construi propriul sediu. „Cu ­aceşti bani se poate ridica o clădire de 12.000 de metri pătraţi undeva mai în centru. E adevărat că în banii aceştia nu socotesc preţul terenului, tocmai pentru că Primăria dispune de mai multe terenuri”, declara în 2011 analistul imobiliar Radu Zilişteanu.

Potrivit acordului de închiriere, primăria putea să cumpere clădirea în orice moment pe durata contractului, iar banii încasați din chirie să fie scăzuți din prețul final al blocului turn. În contract, nu a fost trecut însă nici prețul clădirii, nici termenul final până la care ea putea fi cumpărată.

Un an mai târziu însă, pe 27 aprilie 2010, clădirea a fost cumpărată cu 11 milioane de euro de firma Apatel Properties SRL de la Iliotomi Grup, cu toate că primăria avea drept de preemțiune. Municiplaitatea nu și-a exercitat acest drept.

„Municipiul Bucureşti, prin Direcţia Generală Economică, prin emiterea adresei 973/21.04.2010, a luat la cunoştiinţă de faptul că SC Iliotomi Grup SRL înstrăinează către SC Apatel Properties SRL bunurile imobile ce fac obiectul prezentului contract de vânzare-cumpărare şi, totodată, fac obiectul contractului de închiriere către Municipiul Bucureşti, nu şi-a exprimat intenţia de a cumpăra (cu plata integrală, în rate sau în leasing)”, se arată în contractul de vânzare-cumpărare dintre Iliotomi şi Apatel.

În plus, creditul de 11 milioane de euro de la Bancpost cu care Apatel a cumpărat clădirea de la Iliotomi Grup a fost garantat cu ipoteca pusă pe clădirea închiriată de primărie, potrivit datelor din Buletinul procedurilor de insolvență. În 2014, firma Apatel Properties SRL a intrat în insolvență.

Cele două firme, Iliotomi Grup SRL şi Apatel Properties SRL, între care s-a făcut tranzacţia pe clădire, nu au avut niciun fel de activitate de la constituire până în anul în care au făcut afaceri cu primăria Capitalei. Astfel, potrivit datelor de pe portalul ministerului de Finanțe, Iliotomi Grup a avut cifră de afaceri zero atât în 2007, cât şi în 2008. Abia în 2009, anul în care a făcut afacerea cu Primăria, a raportat o cifră de afaceri de peste 700 de mii de lei.  Apatel însă a depus trei ani la rând, 2007, 2008, 2009, declaraţii pe propria răspundere că nu a desfăşurat activitate de la constituire.

Cine era firma Apatel Properties SRL.

Avea sediul pe str. Ghercu Constantin nr. 14, camera 3, etaj 4, practic într-o cameră alăturată cu cel al companiei Iliotomi Grup. Firma este deținută de off-shore-ul cipriot A B and G Partners Ltd, însă, potrivit documentelor companiei publicate în MoF, în 2014, grecul Antonios Tsesmetzis a devenit administrator la Apatel Properties SRL.


Foto: grecul Antonios Tsesmetzis; Sursa: Llinkedin

În plus, după ce Apatel a intrat în insolvență, Antonios Tsesmetzis a devenit administrator special.

De asemenea, Iliotomi Impex GRPA SRL – actuala Werk Energy, care furnizează energie electrică către Societatea de transport public din Timișoara – era furnizorul de utilităţi al clădirii închiriate de primărie.

În toamna lui 2013, primăria condusă de Sorin Oprescu a vrut să cumpere clădirea în care stătea cu chirie de patru ani, din 2009. Proprietarii au cerut 26 de milioane de euro, de două ori mai mult decât evaluarea primăriei.

Reamintim că, în patru ani de chirie, proprietarii imobilului au încasat peste 11 milioane de euro de la primăria Capitalei, bani care, conform contractului, puteau fi scăzuți din prețul final al clădirii.

Sorin Oprescu a susţinut că nu a putut cumpăra clădirea întrucât consilierii s-au opus și au respins oferta de 26 milioane de euro. Ulterior, firma proprietară, Apatel Properties SRL, a intrat în insolvență.

„Eu am vrut să o cumpăr, că d-aia am şi închiriat clădirea asta, dar nu m-au lăsat consilierii generali”, declara Sorin Oprescu.


Foto: Sorin Oprescu; Sursa: fanatik.ro

Așadar, Iliotomi Grup a rămas cu câștigul de 11 milioane de euro din afacerea cu ărimăria, iar cealaltă firmă, Apatel Properties, cu datoriile către Bancpost și a intrat în insolvență. Iată că acum compania de utilităţi a grecului Antonios Tsesmetzis face afaceri cu Societatea de transport public din Timişoara.

Context. Sorin Oprescu a fost arestat în septembrie 2014, chiar în timpul mandatului de primar general. În mai anul trecut, el a fost condamnat la 5 ani şi 4 luni de detenţie efectivă, dar verdicul nu este definitiv. Acum, procesul este în faza de apel şi are următorul termen pe 9 septembrie 2021. Instanţa de apel ar fi trebuit să dea verdictul final în aprilie acest an, însă cei doi judecători din complet nu s-au putut pune de acord cu privire la soluţie aşa că a fost nevoie de intrarea în complet de divergenţă a unui al treilea judecător, care să incline balanţa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *