Obama, apel la mobilizare pentru a schimba majoritatea în Congres

Fostul preşedinte american Barack Obama a lansat un apel, sâmbătă, în California, la mobilizare pentru a schimba majoritatea în Congres, denunţând „politica fricii” a lui Donald Trump, al cărui nume însă nu l-a pronunţat, relatează AFP.

„Suntem într-un moment dificil”, a declarat Barack Obama la Anaheim, în comitatul Orange, fief tradiţional republican într-un stat majoritar democrat.

„Este un moment important al istoriei noastre, avem ocazia să redăm puţină demnitate vieţii noastre politice”, a adăugat el, în perspectiva alegerilor de la jumătatea mandatului când democraţii speră să reia controlul Camerei Reprezentanţilor.

„Dacă nu răspundem prezent, lucrurile se pot înrăutăţi”, a avertizat fostul preşedinte democrat, în vârstă de 57 de ani, îndemnând alegătorii să trimită un semnal clar şi să pună capăt unui „ciclu de furie şi diviziune”.

„Cea mai mare ameninţare pentru democraţia noastră nu o reprezintă un individ (…), este nepăsarea, indiferenţa”, a subliniat el.

Fostul președinte american Barack Obama l-a atacat vineri pe Donald Trump și „tăcerea asurzitoare” a republicanilor, într-o primă intervenție politică în campania electorală înaintea alegerilor pentru Congres și guvernatorii de state, care vor avea loc peste două luni.

Obama a acuzat republicanii că îl sprijină fără rezerve pe președintele Trump și nu au curajul să apere „instituțiile care fac ca democrația noastră să funcționeze”. Fostul președinte democrat, în vârstă de 57 de ani, a mai denunțat ideea că, sub Donald Trump, nu se va întâmpla nimic rău pentru că în interiorul Casei Albe ar exista persoane care îl sabotează și fac ceea ce trebuie.

„Nu așa trebuie să funcționeze democrația noastră!”, a mai spus Obama în discursul rostit la un eveniment în statul Illinois.

La Chicago, Barack Obama l-a atacat direct pe omul de afaceri, trecând peste reţinerea manifestată până în prezent, dar şi peste o tradiţie americană potrivit căreia un fost preşedinte nu îşi critică succesorul.

Aflat într-o vizită în Dakota de Nord, Donald Trump i-a răspuns ironic. „Îmi pare rău, m-am uitat, dar am adormit”, a spus el, stârnind râsul, după care l-a acuzat pe democrat că îşi atribuie meritele „lucrurilor incredibile care se petrec în ţară în acest moment”.

În scrutinul de pe 6 noiembrie vor fi aleși cei 435 membri ai Camerei Reprezentanților, o treime dintre membrii Senatului și guvernatorii din 36 de state.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *