Obiceiuri de Florii

Sărbatoarea Floriilor este cunoscută în Bucovina sub denumirea de Duminica Stâlparilor. De Florii prăznuim intrarea Mântuitorului în Ierusalim.

Obiceiuri de Florii – Obiceiul Lăzăriţelor

Profesorul Ion Ghinoiu afirmă că în ajunul său sâmbata Floriilor, se efectua un ceremonial complex, numit Lăzăriţa, care era structurat după modelul colindelor. Ion Ghinoiu afirmă că Lăzăriţa era un ceremonial la care participau numai fetele. „Una din fete, numita Lăzăriţa, se îmbrăca în mireasă şi colinda împreună în faţa ferestrelor caselor unde au fost primite. Lăzăriţa se plimba cu paşi domoli, înainte şi înapoi, în cercul format de colindătoarele care povestesc, pe o melodie simplă, drama lui Lazăr (plecarea lui de acasă cu oile, urcarea în copac pentru a da animalelor frunză, moartea neaşteptată în urma căderii din copac, căutarea şi găsirea trupului neînsufletit de către surorile lui, aducerea acasă, scăldatul ritual în lapte dulce, îmbrăcarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci)”.

Obiceiuri de Florii – ramurile de salcie

În ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică, pentru a-L întâmpina tainic pe Hristos. Ele sunt sfinţite şi puse la icoane. Se credea că nu e bine să renunţi la aceste ramuri dacă nu au venit celelalte Florii.      Oamenii le puneau şi pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Există credinţa că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi înainte de Florii, de teama ca aceştia să nu ramână fără rod.

În ziua de Florii, stupii erau împodobiţi cu ramurile de salcie sfinţite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină.

Ramurile de salcie aveau în principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate.

Ramura de salcie sfintită era utilizată şi în scopuri terapeutice. Oamenii înghiţeau mâţişori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriţi de diferite boli.          Exista şi obiceiul ca părinţii să-şi lovească copiii cu nuieluşa de salcie, când veneau de la biserică. Credeau ca aşa vor creşte sănătoşi şi întelepţi.

 

Tradiţii de Florii – superstiţii

– se spune că de Florii nu este bine sa te speli pe cap, pentru că vei albi. Cei care totusi vor să o facă trebuie, să folosească apă sfintită;

– se spune că cel care se împărtăşeşte în Duminica Floriilor are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune;

– se poate mânca pește, deşi suntem în postul Paştelui, fiind zi de dezlegare;

– o altă denumire dată sărbătorii de Florii este “Nunta urzicilor”, pentru că în această zi urzicile înfloresc şi nu mai sunt bune de mâncat;

– în ajun de Florii, fetele nemăritate fierb busuioc în apă, la miezul nopţii, iar cu aceasta se spală pe cap şi apoi o toarnă la rădăcina unui păr înflorit. În acest mod, se zice că în scurt timp îşi vor întâlni alesul inimii. Obieciul spune că totul trebuie făcut înainte de ivirea zorilor, pentru că altfel vor albi de tinere.

 

 

Sursa foto: Huff.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *