Occidentul a pus tunurile pe Rusia. Germania se alătură aliaţilor în acuzaţiile împotriva Moscovei cu privire la atacurile cibernetice
Guvernul german a acuzat Rusia că se află în spatele atacurilor cibernetice masive de anul trecut, alăturându-se astfel guvernelor din SUA, Marea Britanie şi Olanda, relatează vineri agenţia DPA.
”Guvernul federal crede, cu o probabilitate la limita certitudinii, că în spatele campaniei APT28 se află serviciul de informaţii al armatei ruse GRU”, a declarat vineri la Berlin purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert.
Se crede că APT28, cunoscut şi ca Fancy Bear printre alte nume, ar fi un grup de spionaj asociat cu GRU. Berlinul îl suspectează că s-a aflat în spatele atacurilor împotriva camerei inferioare germane (Bundestag) şi a reţelei de date a guvernului federal în 2015.
”Această evaluare se bazează pe fapte şi surse ale noastre foarte bune”, a declarat Seibert. Guvernul german are de asemenea ”deplină încredere” în guvernele britanic şi olandez, care au acuzat cu o zi mai înainte Rusia de lansarea unor atacuri împotriva lor.
”Condamnăm ferm astfel de atacuri împotriva unor organizaţii internaţionale şi facilităţi ale aliaţilor noştri. Facem apel la Rusia să-şi îndeplinească responsabilităţile şi să se abţină de la astfel de atacuri”, a mai spus Seibert.
Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Olanda au lansat o serie de acuzaţii la adresa Rusiei joi, susţinând că angajaţi ai serviciului de informaţii al armatei ruse au piratat reţelele informatice ale unor autorităţi de investigaţii cu sediul în Occident.
Justiţia americană a anunţat joi inculparea a şapte agenţi ai serviciilor militare ruse (GRU), ca urmare a unei campanii mondiale de atacuri cibernetice atribuite Kremlinului şi denunţate de către Olanda, Marea Britanie, Canada şi Australia.
Aceste inculpări au vizat îndeosebi patru agenţi ruşi expulzaţi joi de către Olanda, care îi acuză că au încercat să pirateze sediul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de la Haga, a indicat John Demers, ministru-adjunct al justiţiei responsabil pe probleme de securitate naţională.
Cei şapte agenţi sunt inculpaţi în lipsă de către SUA pentru că au piratat organisme sportive internaţionale, inclusiv Agenţia Mondială Antidoping (AMA) şi grupul american Westinghouse, care furnizează îndeosebi combustibil nuclear centralelor ucrainene. Ei sunt de asemenea urmăriţi penal pentru spălare de bani, utilizarea unei monede virtuale, fraudă bancară şi furt de identitate.
Operaţiunile constau în ”accesări sofisticate, continue şi neautorizate ale reţelelor informatice ale victimelor în scopul de a fura informaţii cu caracter privat sau sensibil”, a precizat Demers.
Trei din cei şapte ruşi urmăriţi în justiţie fac parte dintr-un grup de 12 responsabili inculpaţi în iulie de către procurorul special Robert Mueller pentru ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Cele două dosare sunt diferite, dar se suprapun, a subliniat John Demers.
Aleksei Morenets, Oleg Sotnikov, Aleksei Minin și Evgheni Serebriakov sunt cei 4 expulzați din Olanda, pe lângă aceștia autoritățile americane identificându-i și pe Ivan Ermakov, 32 de ani, Artem Malișhev, 30 de ani și Dmitri Badin, în vârstă de 27 de ani. Ultimii 3 au fost acuzați în iulie de Robert Mueller, consilierul special care investighează presupusa ingerință a Rusiei în funcția de președinte al SUA alegerile din 2016.
Laptopurile confiscate de serviciile de securitate din Olanda ar fi confirmat că bărbații au fost implicați în operațiuni cibernetice în Elveția, Malaezia și Brazilia. Fiecare dintre ei avea asupra lui câte 20.000 de dolari în momentul reținerii de către autorități.
Cei patru ofițeri de informații au intrat în Olanda prin aeroportul Schiphol din Amsterdam, folosind pașapoarte diplomatice. Ulterior, au închiriat o mașină pe care au lăsat-o în parcarea hotelului Marriott, adiacent birourilor OPCW.
Echipamentul din portbagajul mașinii a fost creat pentru a penetra rețele Wi-Fi și a intra în sistemul informatic al OPCW. Autoritățile au declarat că antena și echipamentele erau ascunse sub o haină de pe bancheta din spate a mașinii și că echipamentul era în funcțiune atunci când ofițerii de securitate din Olanda i-au reținut.
Scandalul intervine în timp ce Olanda, Australia, Marea Britanie, NATO şi Uniunea Europeană acuză de asemenea Moscova de atacuri cibernetice. Guvernul canadian a anunţat la rândul său joi că AMA, cu sediul la Montreal, a făcut obiectul unui atac cibernetic, în legătură cu care GRU este ”probabil puternic responsabil”
Serghei Riabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei, a declarat că Moscova „va analiza” afirmațiile.
„Așa-numitul hacking rusesc și securitatea cibernetică în general au devenit mai nou un subiect foarte popular în anumite cercuri ostile țării noastre”, a declarat Riabkov agenției de știri Interfax.
„Foarte rar descoperirile serviciilor de informați sunt aduse în atenția publicului”, admit oficiali olandezi, dar guvernul a făcut acest pas tocmai pentru a expune GRU și a împiedica orice posibile viitoare operațiuni similare.
Autoritățile elvețiene au confirmat că au participat la operațiuni împreună cu olandezii și cu britanicii.
Ambasadorul britanic în Olanda, Peter Wilson, a dezvăluit, de asemenea, detalii despre încercările Unității de hacking a GRU, cunoscută sub denumirea de Unitatea 26165, dar care e cunoscută în cercurile informatice sub diferite nume- Fancy Bear, APT28 și Sandworm.
Într-o declarație comună, premierul britanic Theresa May și omologul său olandez, Mark Rutte, au declarat că atacul cibernetic asupra OPCW „a demonstrat ignorarea de către GRU a valorilor și regulilor globale care ne păstrează în siguranță”.