Oleg Smolenkov ar fi fost „cârtița“ CIA la Kremlin

Ziarul Kommersant a relatat că presupusul informator ar fi lucrat într-o pozitie foarte înaltă în ierarhia de la Kremlin și că a lucrat și la ambasada Rusiei de la Washington. Potrivit Kommersant , numele sau este Oleg Smolenkov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov a confirmat numele presupusului spion , dar a precizat că acesta ar fi fost concediat în urmă cu mai mulți ani.

Potrivit infornațiilor publice, o persoana cu numele Oleg Smolenkov a lucrat în administrația prezidențială a lui Dmitri Medvedev, între 2008 și 2012. Același nume se regăsește în organigrama ambasadei Rusiei la Washington, cu poziția de secretar adjunct al ambasadei. O relatare din publicația on line „Daisy Storm” din 2017 informa că autoritățile ruse deschiseseră o anchetă în cazul dispariției, în Muntenegru, a întregii familii Smolenkov. Potrivit ziarului Kommersant, aceasta investigație ar fi fost deschisă și închisă de mai multe ori.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut faptul că Oleg Smolenkov a lucrat în Direcţia de Externe a Administraţiei Prezidenţiale Ruse până la dispariţia sa în 2017. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Smolenkov a fost de fapt demis acum câţiva ani în cadrul unei „reorganizări interne“. Peksov exlude ipoteza că Smolenkov ar fi fost un agent foarte important, pentru că atribuţiile sale nu îl recomandau spre aşa ceva.

În opinia lui Peskov, toată povestea despre spionul infiltrat de CIA în coasta lui Putin ţine de „literatură de consum“.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus marţi că nu a auzit niciodată de Smolenkov.

„Nu am auzit niciodată de acest bărbat, nu l-am întâlnit niciodată şi niciodată nu nu i-am monitorizat cariera sau mişcările“, a spus Lavrov.

Potrivit surselor „Kommersant“, Oleg Smolenkov şi familia sa au dispărut subit în iunie 2017, în timpul unui concediu în Muntenegru.

Oleg Smolenkov s-a născut în 1969 la Ivanovo, un oraş de 400.000 de locuitori din vestul Rusiei.
La sfârşitul anilor 1990 – începutul lui 2000, a lucrat la Departamentul financiar din cadrul Ministerului de Externe. De asemenea, a activat în acea perioadă şi la Direcţia 2 Europa din MAE rus.

La mijlocul anilor 2000, a fost secretar de rangul II la Ambasada Rusiei în SUA. La acea vreme, ambasador al Rusiei la Washington era Iurii Uşakov, care în 2008 a fost chemat la Moscova pentru a face parte din staff-ul prezidenţial al lui Dmitri Medvedev. În 2008, Smolenkov şi-a însoţit şeful la Moscova, devenind consilier de rangul III în Administraţia Prezidenţială Medvedev. Din 4 februarie 2010, a îndeplinit atribuţii de referent la Kremlin.

Şi soţia sa, Antonina Smolenkova, născută în 1984 la Moscova, a lucrat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Ruse, potrivit „Daily Storm“.

În septembrie 2017, la două luni de la dispariţia soţilor Smolenkov în Muntenegru, poliţia rusă a fost deschis un dosar penal pentru „omor“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *