Olena Zelenska anunță că la Summit-ul Primelor Doamne și Domnilor s-au strâns 5,32 milioane de euroe pentru ca Ucraina să-și cumpere ambulanțe

Olena Zelenska a anunţat că în urma Summit-ului Primelor Doamne şi Domnilor s-au strâns aproximativ 200 de milioane de grivne (5,32 milioane de euro) pentru cumpărarea unor vehicule de ambulanţă pentru Ucraina, potrivit news.ro.“Deja s-au alăturat strângerii de fonduri oameni din 51 de ţări. Cele mai mari contribuţii au venit din Ucraina, SUA,  Germania, Marea Britanie şi Israel. Multe fonduri au fost donate de firme ucrainene”, a precizat Zelenska într-un interviu la televiziunea 1+1.

Campania de strângere de fonduri continuă pe platforma UNITED24.

Olena Zelenska a declarat că există şi donaţii de o grinvă sau un dolar. “Orice sumă contează acum. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru cumpărarea de ambulanţe care vor salva vieţile ucrainenilor. Le sunt recunoscător tuturor celor care s-au alăturat iniţiativei noastre”, a adăugat ea.

Zelenska a vorbit şi despre Summit-ul Primelor Doamne şi Domnilor. “Primele doamne nu au influenţă politică. Însă noi avem altceva – impact emoţional. Uneori, emoţiile sunt cele care duc la o cooperare între ţări în aceeaşi măsură cu diplomaţia convenţională”

La iniţiativa primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenska, la 23 iulie a avut loc cel de-al doilea Summit al Primelor Doamne şi Domnilor. Scopul principal al evenimentului a fost acela de a discuta despre viitorul postbelic al ţării noastre şi al lumii, precum şi de a colecta fonduri pentru vehicule de ambulanţă pentru Ucraina.

Cel de-al doilea Summit al Primelor Doamne şi Domnilor a fost menit să atragă încă o dată atenţia comunităţii mondiale asupra războiului la scară largă care se desfăşoară de câteva luni în centrul Europei. Tema principală a evenimentului din acest an a fost umană, a precizata preşedinţia Ucrainei.

În ajunul summitului, la 21 iulie, a fost lansată o strângere de fonduri pentru vehiculele de ambulanţă de tip C. Astfel de vehicule sunt echipate cu tot ce este necesar pentru a transporta răniţii grav la spital: rezervoare de oxigen, monitoare cardiace şi defibrilatoare, electrocardiografe şi ventilatoare. Costul aproximativ al unui astfel de vehicul este de 100.000 de euro.

Summitul s-a desfăşurat în formatul unui telebridge între cinci ţări.

Studioul principal a fost amplasat la Kiev, pe teritoriul Rezervaţiei Naţionale „Sofia Kyivska”, iar alte patru – la Varşovia, Bruxelles, Washington şi Londra. La eveniment au participat 23 de Prime Doamne din Austria, Belize, Belgia, Grecia, Statul Israel, Ecuador, Islanda, Spania, Canada, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Polonia, Serbia, SUA, Turcia, Franţa, Germania, Franţa, Muntenegru, precum şi Alteţa Sa Regală Prinţesa Moştenitoare a Liechtensteinului şi soţia preşedintelui Consiliului European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *