Omerta din jurul lui Tăriceanu

Românii au memoria scurtă, din păcate! La fel și autoritățile! Dacă nu am uita așa de ușor cine sunt personajele care ne conduc de 28 de ani, nu ne-am mai mira când DNA ar cere urmărirea penală a lui Tăriceanu pentru luare de mită.

Tăriceanu, unul dintre cei mai longevivi politicieni din România, este adânc implicat în afaceri obscure încă din anii 1990. Cele mai mari tunuri au fost date pe piața energiei, Tăriceanu fiind cel care a pus bazele imperiului celebrului Buzăianu, cel mai deștept “băiat” din domeniul afacerilor cu energie, patronul Energy Holding, o afacere care a adus multe sute de milioane de euro pagubă statului român.

Primul pas al băieților deștepți, retehnologizarea Porțile de Fier 1

În 1997, Călin Popescu Tăriceanu era ministrul Industriilor în Guvernul CDR. Este anul în care are loc și prima mare afacere a lui Buzăianu, celebra și de tristă amintire retehnologizare a Porților de Fier I. Compania Va Tech, reprezentată in România de Bogdan Buzăianu, a obținut prin încredințare directă contractul de retehnologizare a hidrocentralei Porțile de Fier I în baza HG 474/1997 promovată de Ministerul Industriei și Resurselor. Valoarea contractului a fost de 145 de milioane de franci elvețieni.

Cristi Popescu de la sindicatul Porțile de Fier a povestit pentru știrile ProTv cum s-au derulat afacerile de retehnologizare. „Ciorbea pleacă din țară și ministrul industriilor de la acea dată, Tăriceanu îl convinge pe Ulm Spineanu, care semnează ca primarul și se parafează contractul de retehnologizare cu Porțile de Fier 1”. Deși în piață românească există expertiză în domeniu, s-a preferat o companie elvețiană, Sulzer Hydro. Această își va schimbă în curând numele în Va Tech Hydro și va fi preluată de grupul austriac, Andritz.

Retehnologizarea se dovedește a fi un dezastru pentru hidrocentrală, dar banii sunt plătiți de statul român, iar consecințele se văd și astăzi. Remus Borza, citat de știrile ProTv, explică că la Porțile de Fier 1 s-au subdimensionat butucii de acționare a palelor, iar asta conduce la pierderi de 150 de mii de euro pe zi, din indisponibilizarea unui grup. “Sunt perioade în an în care randamentul mașinilor noastre retehnologizate cu Voight și Andritz la PF1 este mai prost că al centralei în oglindă de la sârbi cu echipamentul primar dat de ruși în 1972. “

Cu toate acestea, Tăriceanu nu a fost cercetat de procurori. Parchetul General a deschis un dosar în care erau vizate afacerile murdare derulate pe spatele Hidorelectrica, dar Tăriceanu a fost ocolit de procurori.  În 2007, Laura Codruța Kovesi, la acea dată procuror general, declara, în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV, că în dosarul privind retehnologizarea de la Porțile de Fier nu este cercetat premierul Călin Popescu Tăriceanu. „Nu facem cercetări față de premierul Tăriceanu. Dosarul se află în acte premergătoare (începerii urmăririi penale – n.r.). Nu s-a început urmărirea penală”, a precizat procurorul general al României. Ani de zile cauza a fost tergiversată, personajele importante protejate, iar afacerile Energy Holding au înflorit.

În anul 2000, presa susținea că o firmă fondată de Buzăianu, B&C Consulting, ar fi organizat campaniei electorală pentru PNL Prahova, filială condusă de Dinu Patriciu.

Afacere preluată de PSD

Schimbarea de putere din anul 2000 a fost mană cerească pentru Bogdan Buzăianu, noul ministrul de la Industrii, Dan Ioan Popescu, fiind la fel de generos ca și Tăriceanu. Avantajele enorme de care s-a bucurat buzăianu din partea lui Dan Ioan Poescu nu sunt întâmplătopare, Bogdan Buzaianu este finul lui Dan Ioan Popescu.

În 2001, tot prin încredințare directă, (HG 848/2001) , Dan Ioan Popescu dă un contract de 122 de milioane de euro către VA Tech pentru modernizarea Porțile de Fier 2. Ulterior, suma este crescută la 200 de milioane de euro, la care se adaugă alte lucrări mai mici. Dar poate cea mai mare afacere este cumpărarea de energie ieftină de la Hidroelectrica de către Energy Holding, firma lui Buzăianu, la un preț fix, mai mic ca cel de cost, pe o perioadă foarte lungă.

Contractele au fost prelungite de toate guvernele care au urmat, abia în 2012 fiind stopate. Prejudiciul pentru statul român a fost estimat la peste un miliard de euro, dar parchetul nu a cercetat aceste afaceri și nimeni nu a fost acuzat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *