OMS anunță că va mai forma o echipă pentru investigarea originilor Covid și vrea „depolitizarea subiectului”

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, vineri, că va forma un nou grup de investigație pentru a cerceta originile coronavirusului. OMS spune că scopul este de a elimina interferențele politice care au dăunat cercetărilor anterioare, conform Reuters.

Incapacitatea OMS de a găsi originea coronavirusului, de unde și de când a început virusul să e răspândească, a alimentat tensiuni printre membrii săi, mai ales între China și SUA.

OMS a cerut statelor să coopereze pentru a putea accelera investigațiile în ce privește originea virusului și pentru a „depolitiza situația”.

Cei de la OMS au mai specificat că noul grup de lucru va purta numele de „Grupul Consultativ Științific pentru Originea Noilor Patogeni” și va sprijini „desfășurarea rapidă de noi studii”.

„Trebuie să lucrăm împreună cu toții. Tu, eu, toată lumea care vrea să știe care este originea cele mai grave pandemii din ultimul secol”, a spus purtătoarea de cuvânt a OMS, Fadel Chaib, la o conferință de presă ONU, vineri.

SUA a anunțat, tot vineri, că planul anunțat de OMS este binevenit, subliniind și că „este nevoie să punem accentul pe studii și eforturi științifice pentru a găsi originile pandemiei în scopul de a detecta, preveni și răspunde mai bine la viitoare crize”.

La sfârșitul lui mai, președintele Joe Biden a cerut oficialilor americani să găsească răspunsuri în ce privește originea virusului.

Anterior, o echipă a OMS a stat patru zile la Wuhan și în zone din proximitatea metropolei chineze pentru a găsi răspunsuri și a concluzionat că virusul s-a transmis, cel mai probabil, de la lilieci la oameni printr-un alt animal. Teoria conform căreia virusul a scăpat dintr-un laborator a fost calificată drept „extrem de improbabilă”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *