OMS face apel la reglementarea strictă a ţigărilor electronice

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut apel la reglementarea ţigărilor electronice, avertizând că acestea sunt periculoase pentru sănătate şi o poartă către consumul de tutun pentru tineri.

În raportul său privind consumul global de tutun, OMS abordează pentru prima dată subiectul ţigărilor electronice, indicând că folosirea acestora subminează progresul obţinut prin limitarea ţigărilor tradiţionale.

Ţigările electronice sunt disponibile în mii de arome, iar OMS afirmă că acestea sunt promovate agresiv pe piaţă ca fiind la modă şi sigure pentru tineri, care riscă să devină dependenţi de nicotină.

Raportul de marţi al OMS arată că cei care folosesc ţigări electronice sunt de trei ori mai predispuşi să folosească în viitor produse pe bază de tutun. OMS face apel la reglementarea strictă a ţigărilor electronice, în efortul de a-i împiedica pe nefumătorii tineri să înceapă să le folosească.

”Nicotina are o capacitate mare de a provoca dependenţă, iar inhalatoarele electronice pe bază de nicotină sunt periculoase şi necesită o mai bună reglementare”, a rezumat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul agenţiei ONU care a publicat marţi un nou raport asupra luptei împotriva fumatului, realizat împreună cu Bloomberg Philanthropies.

Raportul menţionează că producătorii acestor produse, a căror gamă continuă să se extindă, vizează adesea copii şi adolescenţi cu mii de arme tentante – raportul a consemnat 16.000 – şi afirmaţii liniştitoare.

Miliardarul Michael Bloomberg, fost primar al oraşului New York, angajat de mult timp în lupta contra fumatului, a denunţat tactica companiilor producătoare de produse pe bază de tutun.

”Pe măsură ce vânzările de ţigări scad, companiile de tutun au promovat în mod agresiv noi produse precum ţigările electronice sau produsele pe bază de tutun încălzit şi au exercitat presiune asupra guvernelor pentru a-şi limita reglementările”, a spus el.

”Scopul lor este simplu: să aibă o nouă generaţie dependentă de nicotină şi nu îi putem lăsa”, a precizat Michael Bloomberg.

Prin urmare, directorul OMS consideră că în statele în care astfel de produse nu sunt interzise ”guvernele ar trebui să adopte măsuri adecvate pentru a-şi proteja populaţia de pericolul acestor inhalatoare electronice pe bază de nicotină şi pentru a preveni utilizarea lor de către copii, adolescenţi şi alte grupuri vulnerabile”.

Utilizarea acestor ţigări electronice de către persoanele cu vârste sub 20 de ani suscită o preocupare deosebită pentru agenţia ONU, în special din cauza efectelor nocive ale nicotinei asupra dezvoltării creierului la această grupă de vârstă şi a pericolului asociat anumitor ingrediente.

Copiii care folosesc aceste dispozitive sunt mai predispuşi să fumeze mai târziu, a notat de asemenea agenţia.

Reglementarea acestui domeniu nu este, însă, facilă deoarece ”aceste produse sunt foarte diverse şi evoluează rapid”, a subliniat, la rândul său, doctor Rüdiger Krech, director pentru promovarea sănătăţii în cadrul OMS. ”Este unul dintre modurile în care producătorii subminează şi zădărnicesc măsurile de control”, a adăugat el.

OMS recomandă guvernelor să ia măsurile necesare pentru a împiedica nefumătorii să utilizeze ţigările electronice şi alte dispozitive similare, temându-se în special de ”renormalizarea” actului fumatului în societate.

Potrivit raportului, 32 de ţări interzic vânzarea acestor inhalatoare electronice de nicotină, iar 79 au adoptat cel puţin o măsură pentru a limita utilizarea lor, cum ar fi interzicerea publicităţii.

Însă, după cum subliniază OMS, 84 de state nu au adoptat măsuri de protecţie împotriva proliferării acestui tip de produs.

Agenţia subliniază, de asemenea, că eforturile de reglementare nu trebuie să distragă atenţia de la lupta împotriva fumatului.

Cu toate că proporţia fumătorilor a scăzut în numeroase ţări, creşterea populaţiei menţine numărul total al fumătorilor ”cu obstinenţă ridicat”, subliniază raportul.

Fumatul ucide 8 milioane de persoane pe an, dintre care 1 milion din cauza fumatului pasiv.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *