OMS, semnal de alarmă: Creștere abruptă a cazurilor de Covid în mult prea multe țări

Organizatia Mondială a Sănătății cere insistent guvernelor lumii să păstreze precauțiile anti-pandemie, în condițiile în care numărul de infectări a explodat în țările europene care primesc turiști.

Situația evoluează rapid în Grecia, Spania, Portugalia, pe fondul răspândirii galopante a tulpinii Delta, care la rândul ei are deja variante. Unele țări se văd nevoite să instituie iarăși restricții, precum Spania și Olanda, iar Israelul impune carantina obligatorie pentru toţi cei care sosesc în țară, chiar dacă sunt vaccinați anti-Covid.

În ultimele 7 zile, Europa a raportat o creștere de 33% a numărului de infectari. Cele mai alarmante cifre vin din Cipru, Marea Britanie, Spania, Portugalia și Grecia. Însă și Franța, Italia ori Olanda au creșteri.

Fie că merg în vacanță sau la diverse evenimente, cum s-a întâmplat pe străzile Londrei, la sfârșitul semifinalei câștigate de Anglia, oamenii au lăsat garda jos, iar consecințele n-au întârziat.
Mult mai contagioasă și cu o capacitate certă de a evita protecția oferită de vaccin ori de trecerea prin boală, varianta Delta a reușit, în două luni de când a fost depistată în Europa, să devină dominantă în majoritatea țărilor. De pildă, după doar câteva săptămâni, Catalonia și-a închis din nou cluburile de noapte. Un important spital din Barcelona se pregătește pentru un nou val de infectări.

“Eram la serviciu, când am aflat că un coleg a fost infectat cu COVID-19. Nu am avut nici cea mai mică bănuială, dar el a infectat pe toată lumea”, a spus un pacient.

Germania a declarat întreaga Spanie drept zonă de risc, iar autoritățile din Franța și-au sfătuit cetățenii să nu meargă în vacanță în Spania ori Portugalia.

Presă rusă a prezentat imagini dintr-un crematoriu din Sankt Petersburg ticsit de sicrie, după ce în ajun metropolă raportase 2.000 de cazuri noi şi 107 decese. La nivelul Rusiei, numărul zilnic de infectari a depățit 25 de mii, iar al deceselor de 800.

Începând din 16 iulie, toţi cei care ajung pe aeroportul Ben Gurion, inclusiv cetățenii israelieni, chiar dacă sunt vaccinați, sunt obligaţi să se izoleze până la primirea unui rezultat negativ la testul PCR recoltat pe aeroport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *