Operaţiune antiteroristă de amploare în Franţa

Aproximativ 200 de poliţişti efectuau marţi dimineaţa 12 percheziţii în Grande-Synthe (Nord), la sediul Asociaţiei religioase „Centre Zahra France” şi la domiciliile principalilor săi conducători, din cauza ”susţinerii apăsate” a acestora faţă de ”mai multe organizaţii teroriste”, a anunţat prefectura, relatează AFP.

Această operaţiune, care a început la ora locală 6.00 (7.00, ora României), ”se înscrie în cadrul prevenţiei terorismului”, a precizat prefectura într-un comunicat.

Activităţile asociaţiei sunt ”deosebit de urmărite din cauza susţinerii apăsate a liderilor săi faţă de mai multe organizaţii teroriste şi în favoarea mişcărilor care propagă idei contrare valorilor Republicii”, continuă prefectura.

Aceste ”vizite la domiciliu” au fost solicitate de către prefectul din Nord judecătorului de libertăţi şi detenţie de la Tribunalul de mare instanţă (TGI) din Paris, care le-a autorizat în urma avizului procurorului Republicii de la Paris şi procurorului Republicii de la Dunkerque.

Ele sunt prevăzute de Codul securităţii interne şi în virtutea dispoziţiei introduse de legea care consolidează securitatea internă şi lupta împotriva terorismului (SILT) din 30 octombrie 2017.

Pe site, Asociaţia „Centre Zahra France” afirmăcă are ca obiectiv ”să facă cunoscut mesajul islamului prin ochii profetului şi familiei sale; să le facă cunoscute, să le traducă şi să le mărturisească faptele”. Potrivit paginii pe Facebook, ea a fost înfiinţată în noiembrie 2009.

Trei persoane au fost plasate în arest preventiv marţi, la finalul unei operaţiuni de ”prevenire a terorismului” vizând un sediu al Asociaţiei şiite „Centre Zarah France” şi domiciile principalilor ei conducători, la Grande-Synthe (Nord), relatează AFP.

Percheziţiile au început la ora locală 6.00 (&.00, ora Romîniei), potrivit prefecturii din Nord, efectuate de 200 de poliţişti, inclusiv agenţi RAID şi BRI.

Prefectura a justificat această operaţiune prin ”susinerea apăsată” faţă de ”mai multe organizaţii teroriste” a liderilor asociaţiei.

În paralel, Jurnalul Oficial a anunţat blocarea activelor şi fondurilor unei direcţii a Ministerului iranian de Informaţii.

Centrul Zahra găzduieşte mai multe asociaţii, între care şi Partidul Antisionist, Federaţia Şiită din Franţa şi France Marianne Télé. Ele sunt suspectate de către autorităţile franceze de legitimarea jihadului şi de faptul că fac apologia unor mişcări teroriste precum Hamasul palestinian sau Hezbollahul libanez.

Cele trei persoane au fost plasate în arest preventiv sub acuzaţia de deţinere ilegală de armă de foc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *