Opozantul rus Aleksei Navalnîi va fi judecat miercuri pentru defăimare. A fost o decizie bună că s-a întors în Rusia?
Opozantul rus Aleksei Navalnîi, plasat în detenţie după ce a revenit în Rusia, urmează să fie judecat miercuri pentru defăimarea unui veteran din Al Doilea Război Mondial, delict pasibil de amendă sau închisoare, au anunţat marţi avocaţii săi, informează AFP.
Navalnîi a fost arestat duminică la revenirea sa de la Berlin şi a fost încarcerat până cel puţin pe 15 februarie, în cadrul unei proceduri pentru încălcarea controlului judiciar. El a fost plasat în detenţie la Moscova în carantină din cauza pandemiei de coronavirus.
Comitetul de anchetă rus a declanşat în iulie o anchetă pentru defăimare împotriva lui Navalnîi, acuzat că a difuzat informaţii „mincinoase” şi „injurioase pentru onoarea şi demnitatea” unui veteran din Al Doilea Război Mondial. Acesta din urmă îşi exprimase la televiziune sprijinul pentru referendumul constituţional din vară care a întărit prerogativele preşedintelui Vladimir Putin.
Ancheta a fost suspendată în timpul spitalizării opozantului în Germania, în urma presupusei sale otrăviri, în august, otrăvire de care Navalnîi incriminează Kremlinul, chiar dacă autorităţile ruse au negat în repetate rânduri orice implicare.
„Tribunalul este cel care trebuie să asigure venirea sa la audieri. Se va reuşi aceasta în condiţiile carantinei de 14 zile? Nu se ştie nimic”, a comentat la postul de radio Eho Moskvî unul dintre avocaţii lui Navalnîi, Vadim Kobzev.
Veteranul care a depus plângere nu va fi prezent, a adăugat el, reclamantul cerând din vară ca dosarul să fie dezbătut în lipsa lui.
În funcţie de gravitatea faptelor, defăimarea este pasibilă de amenzi ce pot ajunge la 5 milioane de ruble (56.000 de euro) şi cinci ani de închisoare. Pedepse mai uşoare, precum munca în folosul comunităţii, pot fi de asemenea pronunţate.
Într-o altă întâlnire judiciară importantă pentru opozant, pe 2 februarie un tribunal va examina revocarea unei pedepse cu suspendare, deschizând astfel calea pentru ispăşirea de către Navalnâi a cel puţin unei părţi din pedeapsa de trei ani şi jumătate la care el a fost condamnat în 2014.
Aleksei Navalnîi consideră ambele dosare ca fiind politice.
Navalnîi este deţinut de luni seara în centrul Matroskaia Tişina, închisoare celebră din Moscova în care a fost închis şi oligarhul Mihail Hodorkovski, după ce a devenit duşman înveterat al Kremlinului.
Navalnîi este singur în celulă din cauza carantinei. Potrivit unui organism de observare a închisorilor din Rusia, Navalnîi a primit în celulă o saltea, o pernă, cearceafuri, o farfurie, o cană, o lingură şi produse de igienă. El dispune de asemenea de un fierbător, un mic frigider şi un televizor. Apropiaţii săi îi pot cumpăra produse alimentare.
Marile puteri occidentale au cerut eliberarea imediată a opozantului, cerând de asemenea Moscovei explicaţii cu privire la otrăvirea lui.
Judecătorii ruși au dispus luni ca politicianul de opoziție Aleksei Navalnîi să rămână în arest pentru 30 de zile, până la 15 februarie. Aceasta, după ce opozantul rus, întors din Germania, unde s-a stabilizat după încercarea de otrăvire din august, fusese arestat duminică seara la puțin timp după aterizarea la Moscova. A fost întoarcerea în țară o decizie inspirată? Opiniile comentatorilor sunt împărțite.
După cum comentează postul de radio Ecoul Moscovei, „autoritățile ar fi fost mai bine sfătuite să ignore revenirea lui Navalnîi, să-l boicoteze. Un cetățean rus s-a întors în țara sa după ce și-a finalizat tratamentul medical în Germania. Indiferența ar fi fost mai eficientă. Dar astăzi nu mai putem aștepta de la șeful statului să fie înconjurat de oameni capabili și să ia decizii raționale”.
În timp ce newsru.com, citat de același portal, comentează că „Navalnîi a dovedit, într-adevăr, o clasă incredibilă. Cei care îi comandaseră otrăvirea și-au imaginat că ar putea să-l trimită pe Navalnîi în viața de apoi – sau cel puțin să-l conducă într-un exil pentru totdeauna, ca pe Hodorkovski. Dar Navalnîi a pornit din nou ceasul și a făcut chiar și din cumpărarea biletului său de avion, un eveniment”.
Însă ziarul german Handelsblatt se îndoiește că revenirea a fost cea mai inteligentă modalitate de a-l provoca pe Putin:
„În acest an electoral 2021, Navalnîi a devenit un pericol major pentru echipa de conducere a Rusiei. Dacă ar fi condamnat, soarta lui Navalnîi din spatele gratiilor ar arunca o umbră asupra adversarului său Vladimir Putin, care nu a găsit o variantă mai bună să scape de el. Rămâne însă faptul că un Navalnîi în libertate, difuzând din străinătate pe canalul său de Youtube o critică mușcătoare susținută de fapte, ar fi avut și mai multă greutate pentru opoziție. Din exil, el ar fi putut să-i mobilizeze pe susținătorii opoziției mult mai eficient decât ar fi putut face un Soljenițîn, tot din exil, la vremea sa”.
În aceeași linie, publicația poloneză Rzeczpospolita remarcă faptul că, „În ultimele zile, Navalnîi a fost adesea comparat cu Lenin, întorcându-se din Elveția într-un vagon sigilat. Problema acestei comparații este că Lenin s-a întors în aprilie 1917, după căderea țarului. Acesta din urmă abdicase în martie. Muncitorii începuseră deja o mobilizare și greve masive. Putin nu intenționează să abdice, iar lucrurile nu se vor schimba până cel puțin în 2024. Muncitorii nu sunt în grevă, iar petrolul și gazele continuă să curgă către Occident. Și atunci, se vor schimba lucrurile în ziua în care Navalnîi va fi aruncat într-un lagăr de muncă pentru câțiva ani? ”
Pentru ziarul german Der Tagesspiegel, însă, opozantul rus nu avea de ales : ”Dacă dorea să joace un rol în politica rusă, el era nevoit să se întoarcă. Rămânând în exil, el ar fi avut aceeași soartă ca fostul campion mondial la șah Garry Kasparov, care locuiește în Statele Unite, sau ca Mihail Hodorkovsky, care locuiește în Elveția: Vladimir Poutin a reușit să-i scoată de pe scena politică”.
Iar ziarul francez Libération examinează consecințele juridice ale arestării lui Aleksei Navalnîi : ”Din punct de vedere tehnic, el a fost reținut doar pentru încălcarea măsurilor juridice luate împotriva sa. Kremlinul nu a mers niciodată până acolo încât să-i provoace celui mai puternic adversar al său o perioadă lungă de detenție, pentru a nu-l face martir politic. Echilibrul între diferitele clanuri din cadrul puterii, presiunea internațională și mai presus de toate, capacitatea opoziției ruse de a se mobiliza vor fi decisive pentru viitor”, notează ziarul francez.
După cum afirmă și Politico, unii analiști susțin că orice este încă posibil în ce-l privește pe opozantul rus, iar autoritățile au la îndemână toate opțiunile.
„Pentru moment, problema a fost rezolvată și nu a existat o mare întâmpinare cu flori. Dar mâine este o nouă zi și se va gândi la ceva nou”, scrie publicația europeană, citând un analist politic rus.