Orban 2 promite ce nu a făcut Orban 1: Desfiinţarea SIIJ şi modificarea codurilor penale

Programul de guvernare cu care PNL se va prezenta în faţa Parlamentului cuprinde măsuri pentru finalizarea desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) şi modificarea codurilor penale.

„Constituirea a două grupuri de lucru extinse pentru modificarea Legilor justiţiei şi a Codurilor penale. Acestea vor fi alcătuite din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, alături de care vor fi invitaţi reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, asociaţiilor de magistraţi, societăţii civile, Facultăţilor de drept şi ai Parlamentului, care să analizeze şi să evalueze impactul modificărilor legilor justiţiei şi a codurilor penale”, potrivit documentului citat de Mediafax.

O altă măsură este finalizarea proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ, în urma unei dezbateri cu reprezentanţii magistraţilor, CSM, ai asociaţiilor profesionale, organizaţiilor neguvernamentale şi cu reprezentanţii Parlamentului.

Programul de guvernare mai prevede elaborarea unui alt act normativ complex care să instituie măsuri de coroborare a dispoziţiilor Regulamentului EPPO cu normele interne.

„Există un grup de lucru inter-instituţional care a analizat problematica la MJ cu reprezentanţi ai PICCJ, DNA, DIICOT, CSM, DLAF. Proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO) este în fază finală de redactare la nivel tehnic, intenţionăm să-l supunem dezbaterii publice”, conform sursei citate.

„Implementarea programului de asistenţă oferit prin Mecanismul Financiar Norvegian (prin care este avută în vedere crearea a 1.400 locuri noi de cazare, în valoare estimată de 21.007.300,00 euro şi 100 locuri de cazare modernizate, în valoare estimată de 1.040.193,00 euro), alocarea de fonduri de la bugetul de stat (efortul pentru perioada 2020-2025 pe bugetul de stat este estimat la 100.340.995,0 euro, în vederea creării 4.725 locuri noi de cazare şi modernizarea a 969 locuri de cazare) precum şi de obţinerea unui împrumut de la o Instituţie Financiară Internaţională pentru construirea a două noi penitenciare (în valoare de 177.000.000 euro)”, este o altă măsură pe termen scurt propusă.

 

Alte acţiuni pe termen scurt sunt:

– Măsuri privind modernizarea sistemului judiciar, iniţierea digitalizării şi informatizării administraţiei MinisteruluI Justiţiei.

– Iniţierea măsurilor pentru realizarea în cadrul Ministerului Justiţiei a unui registru al sancţiunilor existente în România.

– Măsuri pentru corelarea simplificării legislaţiei cu măsuri antifraudă şi sistematizare legislative.

– Iniţierea (alături de MAI) a unui proiect pilot pentru monitorizarea persoanelor supuse unui ordin de protecţie emis pentru cazuri de violenţă în familie.

– Sprijinirea proiectului de lege aflat în dezbaterea Parlamentului privind statutul grefierilor.

– Iniţierea (alături de MAI şi Ministerul Educaţiei a unei campanii de comunicare publică pentru conştientizarea pericolului consumului de droguri şi stoparea acestuia în şcoli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *