Orban către Savonea: Cei care calcă în picioare independența justiției și pe care dumneavoastră va faceți că nu îi vedeți sunt liderii actualei majorități

Ludovic Orban, președintele PNL, răspunde atacului lansat de șefa CSM, Lia Savonea, care a susținut că declarațiile lui Orban aduc atingere independenței justiției.

„Revoltător! În față bombardamentului zilnic al puterii (și al mercenarilor din presă aservită) contra magistraților independenți, președintele CSM a tăcut mâlc. Mi-am permis și eu o dată, o singură dată, de când sunt președintele PNL să îmi exprim îngrijorarea pentru decizia inspecției judiciare de a sancționa procurorii care anchetează reprimarea brutală a manifestației pașnice din 10 august în urmă a peste 800 de plângeri depuse de cetățeni care au fost victime ale intervenției violente a forțelor de ordine și Lia Savonea a sărit imediat să arate cu degetul înspre mine că afectez independența justiției. Pentru că mi-am permis să spun că se vede din ce în ce mai clar o tentativă de mușamalizare, de eludare a responsabilității decidenților politici (în principal a lui Liviu Dragnea și a lui Carmen Dan) în intervenția violență a jandarmeriei”, scrie Orban pe pagina de Facebook.

Orban susține că cei care afectează independența justiției sunt cei de la PSD-ALDE, care pun presiune pe magistrați și îi intimidează.

„Nu, doamna Savonea. Nu eu sunt cel care afectează independența justiției. Cei care calcă în picioare independența justiției și pe care dumneavoastră va faceți că nu îi vedeți sunt liderii actualei majorități guvernamentale care intimidează magistrații, care pun presiune asupra procurorilor și judecătorilor, care inventează în fiecare săptămâna noi proiecte de acte normative sau proceduri care să îi lase pe magistrați fără posibilitatea efectivă de a ii sancționa pe deținătorii de putere care au comis, comit sau vor să comită infracțiuni”, afirmă Orban.

Președinte CSM, Lia Savonea, a reacționat miercuri susținând că PNL „a depășit limitele admisibile ale discursului public, prin opinii privind modalitatea de efectuare a cercetării disciplinare”. Savonea atrage atenția privind „necesitatea unei abordări echilibrate și rezonabile a dezbaterii publice, cu respectarea separației și echilibrului puterilor în stat, precum și a independenței justiției”. Liderul PNL, Ludovic Orban, spunea că Inspecţia Judiciară „dovedeşte că urmăreşte o agendă politică împotriva valorilor democratice”, după ce a început cercetarea disciplinară a procurorilor care au instrumentat dosarul violențelor din 10 august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *