Orban pune capat temerilor generate de cursul euro: Nu sunt motive de îngrijorare în privinta deprecierii leului

Premierul Ludovic Orban a declarat, marti,  cu prilejul unui  eveniment organizat de Banca Natională a României (BNR), că nu există motive de îngrijorare în privinta deprecierii leului. Astfel, Orban a tinut sa puna capat temerilor generate de explozia cursului euro.

„În mod evident acest curs de schimb este determinat de foarte multi factori. Se stie că decembrie este o lună în care creste consumul. Noi avem un deficit comercial foarte mare, nevoia de produse din import în luna decembrie creste foarte mult si din cauza asta există o cerere foarte mare de euro care creează presiune asupra cursului de schimb euro-leu”, a declarat Orban.

În ultimele patru săptămâni leul si-a accentuat tendinta de depreciere demarată în septembrie în raport cu moneda unică europeană, atingând noi minime istorice atât pe interbancar cât si pe piata valutară unde joacă si bancheri de investitii cu activităti internationale.

Leul a câstigat teren în fata euro în ultimele zile însă euro continua să se tranzactioneze în preajma maximului istoric de 4,7808 lei înregistrat joi, 21 noiembrie.

Marti, un euro a fost cotat de BNR la 4,7762 lei, în scădere fată de luni, când un euro era cotat la 4,7777 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *