Ordinul retragerii trupelor americane din Siria a fost semnat

Ministrul american al Apărării, James Mattis, a semnat ordinul de retragere a militarilor americani din Siria, potrivit Fox News care citează surse din Pentagon. Pentagonul a anunţat semnarea ordinului retragerii trupelor americane din Siria, pe care preşedinteşe Donald Trump o vrea ”lentă şi extrem de cordonată” împreună cu Turcia, relatează AFP.

O asemenea strategie vizează să evite un gol de putere în regiunile aflate sub controlul rebelilor kurzi, care ar putea să fie în beneficiul regimului lui Bashar al-Assad.

”Decretul cu privire la Siria a fost semnat”, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al Pentagonului fără să ofere alte detalii.

Trump a ordonat miercuri plecarea cât mai rapid posibil a celor 2.000 de militari americani staţionaţiîn nord-estul Siriei, unde luptă împotriva jihadiştilor, alături de Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie de miliţii arabo-kurde.

Preşedintele, un opozant vechi al prezenţiei americane într-un război pe care-l consideră costisitor, a apreciat că trupele americane nu mai sunt utile, întrucât gruparea Statul Islamic (SI) a fost ”în mare parte învinsă”.

Însă această plecare va lăsa miliţia kurdă Unităţile Protecţiei Poporuluii (YPG) fără susţienre militară, în contextul în care Turcia ameninţă să o atace, considerându-i pe combatanţii kurzi terorişti.

Trump a subliniat pe Twitter că a purtat ”o conversaţie telefonică lungă şi productivă” cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

Cei doi conducători au evocat ”SI, angajamentul nostru reciproc în Siria şi retragerea lentă şi extrem de coordonată a trupelor americane din regiune”, dar şi relaţii comerciale ”considerabil sporite”.

Erdogan a cofirmat conversaţia pe contul său de Twitter, afirmând că s-au ”pus de acord asupra unei coordonări consolidate asupra multor subiecte între care şi relaţiile comerciale şi situaţia din Siria”.

Afectate de tensiuni puternice, din cauza susţinerii americane a kurzilor, relaţiile între Ankara şi Washington – aliaţi în NATO – s-au destins după aeliberarea unui pastor american deţinut timp de un an şi jumătate.

Preşedinţia turcă a dat asigurări duminică, ulterior, că cei doi lideri au ”convenit să asigure coordonarea între militari, diplomaţi şi alţi reprezentanţi ai ţărilor lor, pentru a evita un gol de putere care ar putea să conducă la o exploatare a retragerii (americane) şi a fazei de tranziţie în Siria”.

Şeful ”armatei naţionale” – o coaliţie de facţiuni care se opun regimului sirian şi aliate cu Turcia în nordul Siriei – a îndemnat anterior Statele Unite să se asigure că plecarea lor nu va conduce la o întoarcere a regimului lui Bashar aal-Assad în zone aflate pe mâna kurzilor.

Potrivit lui Nasr al-Hariri, acest gol ar putea să-i determine pe kurzi să se apropie de puterea siriană, pentru a se pregăti de o ofensivă turcă şi să încerce să păstreze o relativă autonomie.

Ankara se teme de o eventuală instalare a embrionului unui stat kurd la uşa sa, care ar consolida veleităţile separatiste ale minorităţii kurde în Turcia.

Erdogan a promis sâmbătă să elimine jihadiştii şi miliţiile kurde din nord-estul Siriei, iar în acelaşi timp Turcia a trimis întăriri militare în regiune, potrivit unui ONG sirian.

FDS au ameninţat că îşi vor suspenda lupta împotriva SI, pentru a-şi apăra teritoriul, şi că vor elibera sute de jihadişti străini aflaţi, a căror soartă este o bătaie de cap pentru Occident.

”Califatul” autoproclamat în 2014 s-a dezintegrat în faţa multiplelor ofensive, însă organizaţia îşi păstrează câteva redute şi rămâne capabilă să comit ăatacuri sângeroase în Siria şi în întreaga lume.

Hotărârea preşedintelui american a provocat un şoc în Statele Unite. Ea a antrenat demisia secretarului Apărării Kim Mattis şi a emisarului american pentru coaliţie internaţională antijihadistă Brett McGurk, care se opuneau retragerii americane.

Trump l-a numit duminică pe actualul adjunct al secretarului Apărării Patrick Shanahan – încă de la 1 ianuarie – în locul lui Mattis, care urma să rămână în post până la sdârşitul lui februarie.

Retragerea a provocat reacţii din partea aliaţilor Statelor Unite. Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că regretă ”foarte profund decizia” lui Trump duminică şi a adăugat că ”un aliat are datoria să fie fiabil, să se coordoneze cu ceilalţi aliaţi ai săi”.

”Să fii aliat înseamnă să lupţi unăr la umăr”, a subliniat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *